60. Tržní druhy rostlinných olejů

Rostlinné tuky - převážně kapalné, označují se jako oleje - získávají se lisováním za studena - panenské, nebo za tepla z rostlinných semen a plodů Řepkový olej - ze semen řepky olejky - vyrábí se z něj margariny, majonézy, tatarské omáčky, ke smažení, pečení, do salátů, biopalivo Slunečnicový olej Arašídový olej – pozor na alergie! Dýňový olej - nejvíce zinku Kokosový olej - v cukrovinkách Lněný olej - v potravinářství se využívá málo Mandlový olej - hlavně v kosmetice Olivový olej - v potravinářství jeden z nejpoužívanějších olejů Palmový olej - ve světě patří k nejpoužívanějším jedlým olejům Sezamový olej – typický pro indickou kuchyni Sójový olej Kakaové máslo – rostlinný tuk pevného skupenství – čokoláda, polevy