- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 60. Tržní druhy rostlinných olejů
60. Tržní druhy rostlinných olejů
Rostlinné tuky
- převážně kapalné, označují se jako oleje
- získávají se lisováním za studena - panenské, nebo za tepla z rostlinných semen a plodů
Řepkový olej
- ze semen řepky olejky
- vyrábí se z něj margariny, majonézy, tatarské omáčky, ke smažení, pečení, do salátů, biopalivo
Slunečnicový olej
Arašídový olej – pozor na alergie!
Dýňový olej - nejvíce zinku
Kokosový olej - v cukrovinkách
Lněný olej - v potravinářství se využívá málo
Mandlový olej - hlavně v kosmetice
Olivový olej - v potravinářství jeden z nejpoužívanějších olejů
Palmový olej - ve světě patří k nejpoužívanějším jedlým olejům
Sezamový olej – typický pro indickou kuchyni
Sójový olej
Kakaové máslo – rostlinný tuk pevného skupenství – čokoláda, polevy