- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 59. Rostlinné oleje
59. Rostlinné oleje
Rostlinné tuky
• mají vysokou biologickou hodnotu - obsahují esenciální mastné kyseliny - působí proti ateroskleróze, vitamín E, žádný cholesterol
• získávají se ze semen, plodů rostlin: slunečnice, řepky olejná, podzemnice olejné, sóji, olivy evropské, kukuřičné klíčky, palmy kokosové, palmy olejné, máku, hořčice.
VÝROBA
• 1/ L i s o v á n í
- za studena - panenský olej, je světlý, přirozená chuť, vůně
- za tepla - 2. etapa lisování, vyšší teplota a tlak- méně kvalitní, tmavý
• 2/ E x t r a k c e - rozpouštědlem za zvýšené teploty
• 3/ R a f i n a c e - z olejů se odstraňují netukové složky
TRŽNÍ DRUHY OLEJŮ
• P a n e n s k é - slunečnicový, olivový, sezamový, sójový
• S m ě s n é- Zlatý olej, stolní, Lukana stolní, Brölio, Goldpak, Delikates
• B y l i n k o v é oleje - (oleje ochucené bylinkami), bazalkový, saturejkový, česnekový
• J a k o s t
- hodnotí se senzoricky – vzhled, barva, chuť, vůně
- laboratorní hodnocení - obsah vody, kyselost
- mikrobiologický rozbor