- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 58. Tuky
58. Tuky
Tuky
• patří mezi základní potraviny
• mají vysokou energetickou hodnotu
• podle konzistence je dělíme na tuhé, kapalné
• podle původu - rostlinné (oleje) a živočišné (máslo, sádlo, trány)
• obsahují vitamíny A ,D, E
• špatným skladováním žluknou / ovlivňuje světlo, teplota, vlhkost/
• při přípravě pokrmů vysokou teplotou se tuky přepalují - vzniká akrolein - podporuje vznik rakoviny
• v obchodě se tuky rozdělují na: živočišné, rostlinné a upravované
Skladování, ošetřování, použití tuků
• tuky se skladují v suchu, chladnu a temnu
• snadno přijímají cizí pachy, skladujeme odděleně od aromatického zboží
• kolísání teploty a vlhkost vzduchu jim škodí
• vady tuků - žluknutí, plíseň, pach