- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 57. Máslo
57. Máslo
MÁSLO
- mléčný výrobek, živočišný tuk
- vzniká stloukáním smetany – oddělí se podmáslí
– tuky 80%, bílkoviny, cukry
- zdroj energie
- vitamín A, D, E, K, B,
- minerální látky Ca, Fe
- obsahuje cholesterol
DRUHY MÁSLA
• Čerstvé máslo
• Čerstvé máslo se smetanovým zákysem
• Máslo s rostlinným tukem – margariny, AB máslo, Zlatá Haná
• Pomazánkové máslo – tuk 40% + škrob + přísady
Hodnocení jakosti másla
- senzoricky – vzhled, konzistence, barva, chuť, vůně
Balení másla
- hliníkové folie – 125 g, 250 g
Skladování másla
- v chladu - teplota 1-6 °C, v temnu
- můžeme i zmrazit