- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 56. Mražené mléčné výrobky
56. Mražené mléčné výrobky
- zmrzliny
- zmrazená směs, která obsahuje ve vhodném poměru -
mléčný tuk, mléčnou sušinu, cukr, aromatické přísady, emulgátory a stabilizátory
- mají vysokou energetickou, ale i biologickou hodnotu
- jsou určeny pro osvěžení
Výroba zmrzlin
- směs surovin - mix, se pasterizuje, homogenizuje a chladí na 4 °C
- při této teplotě zraje až 24 hodin
- vzniklá stejnorodá hmota se zmrazuje na – 5 °C
- našlehává se, formuje a ztužuje zmrazením na – 20 °C
- některé výrobky se zdobí různými polevami
Skladování
- v mrazících pultech při teplotě – 18 °C
- pokud výrobek rozmrzne – nesmí se opět zmrazit!