- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 53. Kyselé sýry
53. Kyselé sýry
KYSELÉ SÝRY
- výroba z tvarohoviny
- tvarohovina se ochucuje, prosoluje, tvaruje a balí
Druhy kyselých sýrů
1. zrající - Olomoucké tvarůžky
2. nezrající - tvarohy
3. čerstvé - Duko
4. termizované - prodloužená trvanlivost - Lučina, Mozzarella, Žervé
Olomoucké tvarůžky
- v Čechách nazývané olomoucké syrečky
- vyrábějí se v Lošticích
- vyznačují se silnou vůní až zápachem a žlutou barvou
- jsou jediným českým sýrem s výraznou, pronikavou chutí
- nepoužívají se žádné konzervační látky
- jsou díky velmi nízkému obsahu tuku vhodné pro dietetickou stravu
http://www.viscojis.cz/teens/