- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 50.- 51. Sýry
50.- 51. Sýry
SÝRY
- velká výživová hodnota
- obsahují – bílkoviny, vápník, fosfor, vitamíny A a B
PŘÍRODNÍ SÝRY
• SLADKÉ – z mléka vysrážením sýřeniny
měkké - obsah sušiny méně než 45 % - pivní sýr, Romadúr, Balkán, pařené sýry – Parenica, Korbáčiky
tvrdé – Eidam, Čedar
plísňové – Niva, Hermelín
ovčí
• KYSELÉ – z tvarohoviny
čerstvé – Lučina, Duko, Buko
zrající – olomoucké tvarůžky
TAVENÉ SÝRY
- výroba z přírodních sýrů, tvarohu, smetany, tavící soli, voda – roztaví se při teplotě 85 °C + ochucovadla – zelenina, koření, šunka
Apetito, Smetanito, Javor, Želetava, Veselá kráva