- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 48.- 49. Tvaroh
48.- 49. Tvaroh
Tvaroh
- mléčný výrobek smetanové chuti, tužší konzistence
- vzniká srážením mléčné bílkoviny-Kaseinu
- hodnotná potravina – bílkoviny, minerální látky – Ca, P, S, vitamíny – A, B, PP
Tvaroh se může srážet 2 způsoby:
Kyselé srážení – srážení kyselinou mléčnou – tvrdý tvaroh
Sladké srážení - srážení pomocí syřidla – měkký tvaroh – zbude syrovátka – obsahuje důležité živiny
Syrovátka - vedlejší produkt při výrobě tvarohu, velká výživová hodnota
Tržní druhy tvarohu:
• měkký
• odtučněný
• nízkotučný
• polotučný
• tučný
• tvrdý na strouhání
Obal tvarohu - hliníková fólie, plastová miska
Skladování tvarohu
– v chladničkách, snadno přijímá pachy a korá – zabalený!!