- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 46.- 47. Zakysané mléčné výrobky
46.- 47. Zakysané mléčné výrobky
- výroba přidáním Laktoflory (bakterie mléčného kvašení, mikroorganismy) do mléka, nebo smetany
- dochází k zakysání (nakyslá chuť)
- přispívají ke zdravému trávení
DĚLENÍ:
• jogurty – bílé a s přísadami z hlediska tuku – nízkotučné, tučné, smetanové netučné,
- z pasterizovaného mléka + jogurtová kultura
• kysané nápoje (tekutiny) –kysaná smetana, kefír, kyška, jogurtové mléko, Actimel, podmáslí
• tvarohy podle obsahu tuku
– netučné, polotučné, plnotučný
– bez přísad, ochucené (ovocem)
podle obsahu vody – měkké, tvrdé (na strouhání)
• termix – tvarohový dezert
• kysaná smetana