42. Úprava mléka

Ošetření mléka 1) v prvovýrobě - zahrnuje: hygienické dojení, filtrace - rychlé zchlazení na 10 °C - hygienický převoz do mlékárny v cisternách 2) v mlékárnách a) Filtrace - odstraní se nečistoty b) Egalizace - rozdělení na smetanu a odstředěné mléko c) Tepelné ošetření - zahřátí mléka na určitou teplotu po určitou dobu, kdy se zničí většina choroboplodných mikroorganismů - význam: zajištění zdravotní nezávadnosti mléka, prodloužení trvanlivosti Způsoby: • Termizace - teplota 57 - 68 °C po dobu 15 sekund • Pasterace - teplota min. 72 °C po dobu 15 sekund • Vysokotepelný záhřev (UHT) - teplota min. 138 °C po dobu 2 - 3 sekund - vznikne trvanlivé mléko (krabicové) d) Homogenizace - úprava, aby se neusazoval mléčný tuk - zahřáté mléko prochází tryskami, rozbijí se tukové kuličky e) Plnění do spotřebitelských obalů - na automatických linkách do schválených a hygienických obalů - celulózové kartony s vnitřní stěnou potaženou hliníkovou a polyethylenovou fólií – Tetra Pak - plastové lahve - polyetylenové sáčky