- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 42. Úprava mléka
42. Úprava mléka
Ošetření mléka
1) v prvovýrobě
- zahrnuje: hygienické dojení, filtrace
- rychlé zchlazení na 10 °C
- hygienický převoz do mlékárny v cisternách
2) v mlékárnách
a) Filtrace - odstraní se nečistoty
b) Egalizace - rozdělení na smetanu a odstředěné mléko
c) Tepelné ošetření
- zahřátí mléka na určitou teplotu po určitou dobu, kdy se zničí většina choroboplodných mikroorganismů
- význam: zajištění zdravotní nezávadnosti mléka, prodloužení trvanlivosti
Způsoby:
• Termizace - teplota 57 - 68 °C po dobu 15 sekund
• Pasterace - teplota min. 72 °C po dobu 15 sekund
• Vysokotepelný záhřev (UHT) - teplota min. 138 °C po dobu 2 - 3 sekund
- vznikne trvanlivé mléko (krabicové)
d) Homogenizace
- úprava, aby se neusazoval mléčný tuk
- zahřáté mléko prochází tryskami, rozbijí se tukové kuličky
e) Plnění do spotřebitelských obalů
- na automatických linkách do schválených a hygienických obalů
- celulózové kartony s vnitřní stěnou potaženou
hliníkovou a polyethylenovou fólií – Tetra Pak
- plastové lahve
- polyetylenové sáčky