- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 38. Korýši
38. Korýši
- mají pevný krunýř
- jsou snadno stravitelní – neobsahují tuk, mají vysoký obsah bílkovin a jódu
- nejchutnější maso je z ocasu a klepet
Dělení korýšů
• Mořští – krab mořský, kreveta, humr, langusta
• Sladkovodní – rak říční, krab říční
Krab mořský – až 8 kg, saláty, koktejly, paštiky
Krevety – 4-9 cm dlouhé, nemají klepeta, v teplé i studené kuchyni
Humr – maso se rychle kazí, uvolňuje se jed, vaří se
Langusta – velká až 6 kg, nemá klepeta
Rak říční – maso šťavnaté, mírně nasládlé, v teplé i studené kuchyni
- je indikátor čistoty vody, je chráněný