35. Vařené a pečené výrobky z masa

VAŘENÉ VÝROBKY - jitrnice, jelita, tlačenky, játrový salám, huspeniny • Příprava jitrnic – mleté maso z hlavy, sleziny, vemene, žemle, rýže a koření – směs se plní do tenkých střev a vaří se. • Příprava jelítek – mleté vepřové vnitřnosti, vepřové maso, hlava, plíce, škvarky, krev, kroupy, rýže, žemle a různé koření se plní do tlustých střev a potom se vaří. • Příprava tlačenky – se vyrábějí v několika druzích z vařeného a na kousky pokrájeného vepřového masa, hlav, jazyků a kořeninových přísad.  Do tlačenky tmavé krvavé se dává čerstvá krev. Tlačenky se plní do vepřových žaludků či měchýřů.  Jejich povrch a tvar je úhledný, na řezu je pravidelná mozaika.  Tlačenka se podává s cibulí, křenem, hořčicí a pečivem. PEČENÉ VÝROBKY -velmi málo trvanlivé, určeny k rychlé spotřebě • Domácí sekaná – z hovězího a vepřového masa • Pečené hašé – se vyrábí z masa, vnitřností