- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 35. Vařené a pečené výrobky z masa
35. Vařené a pečené výrobky z masa
VAŘENÉ VÝROBKY
- jitrnice, jelita, tlačenky, játrový salám, huspeniny
• Příprava jitrnic – mleté maso z hlavy, sleziny, vemene, žemle, rýže a koření – směs se plní do tenkých střev a vaří se.
• Příprava jelítek – mleté vepřové vnitřnosti, vepřové maso, hlava, plíce, škvarky, krev, kroupy, rýže, žemle a různé koření se plní do tlustých střev a potom se vaří.
• Příprava tlačenky – se vyrábějí v několika druzích z vařeného a na kousky pokrájeného vepřového masa, hlav, jazyků a kořeninových přísad.
Do tlačenky tmavé krvavé se dává čerstvá krev. Tlačenky se plní do vepřových žaludků či měchýřů.
Jejich povrch a tvar je úhledný, na řezu je pravidelná mozaika.
Tlačenka se podává s cibulí, křenem, hořčicí a pečivem.
PEČENÉ VÝROBKY
-velmi málo trvanlivé, určeny k rychlé spotřebě
• Domácí sekaná – z hovězího a vepřového masa
• Pečené hašé – se vyrábí z masa, vnitřností