- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 34. Uzenářské výrobky
34. Uzenářské výrobky
- konzervují se uzením tj. působením kouřem
• Drobné uzenářské výrobky – špekáčky, vuřty, párky, klobásy
• Salámy
- měkké salámy – vysoký obsah vody, méně trvanlivé, určeny k rychlé spotřebě - točený salám, česnekový, šunkový, gothajský, hodonínský, brněnský, slovenský, polský, jemný
- trvanlivé salámy – nízký obsah vody, možné skladovat výrobky delší dobu - trvanlivý, lovecký, Poličan, uherský, Vysočina
• Speciální uzenářské výrobky – určeny k rychlé spotřebě - cikánská pečínka, debrecínská pečínka, anglická slanina, moravské uzené, kladenská roláda
• Uzená masa
- syrová uzená masa – uzená šunka, krkovička, plecko, bůček, kolínko
- vařená uzená masa – pečeně, krkovička, bůček, šunka, plecko
Vady uzenin
-zelenání a šednutí, vysoký obsah vody a kuchyňské soli