34. Uzenářské výrobky

- konzervují se uzením tj. působením kouřem • Drobné uzenářské výrobky – špekáčky, vuřty, párky, klobásy • Salámy - měkké salámy – vysoký obsah vody, méně trvanlivé, určeny k rychlé spotřebě - točený salám, česnekový, šunkový, gothajský, hodonínský, brněnský, slovenský, polský, jemný - trvanlivé salámy – nízký obsah vody, možné skladovat výrobky delší dobu - trvanlivý, lovecký, Poličan, uherský, Vysočina • Speciální uzenářské výrobky – určeny k rychlé spotřebě - cikánská pečínka, debrecínská pečínka, anglická slanina, moravské uzené, kladenská roláda • Uzená masa - syrová uzená masa – uzená šunka, krkovička, plecko, bůček, kolínko - vařená uzená masa – pečeně, krkovička, bůček, šunka, plecko Vady uzenin -zelenání a šednutí, vysoký obsah vody a kuchyňské soli