- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 25. Drůbež
25. Drůbež
Drůbež
- zdomácnělí (domestikovaní) ptáci určení k výživě
Drůbeží maso je zdrojem:
• plnohodnotných bílkovin – 18- 20 %
• minerálních látek P K Na Ca
• vitamínů A B
- je lehce stravitelné, k dietnímu stravování
- kvalitu masa drůbeže ovlivňuje krmení, druh a stáří
O krocanovi nebo krůtě se říká, že má sedm druhů masa
(bílé na prsou a u ramenních kostí, tmavé na nohou).
Rozdělení drůbeže
- hrabavá- kuře, kapoun – vykastrovaný kohout, brojler – rychlo vykrmené kuře za 36 dní, kohout, slepice, perlička, krocan, krůta, pulard, holub
- vodní - husa a kachna (maso je tmavší a tučnější)