- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 24. Vady masa
24. Vady masa
Vady masa
TASEMNICE – uher vepřový
-boubel je zárodek tasemnice
- nedostatečně tepelně zpracované maso
- tasemnice dorůstá délky až 3 metry
Uher hovězí – zřídka, délka 600 až 800 mm
Svalovec stočený
- cizopasný červ 1 až 4 mm dlouhý.
- velmi vážné onemocnění - trichinózu
Maso napadené cizopasníky musí být při veterinární prohlídce na jatkách vyřazeno.
Cizí zápach
Zapaření masa - mikrobiální proces
Plesnivění masa
- při skladování ve vlhkém prostředí, povlaky plísně
Hniloba masa - osliznutí
Barevné skvrny
Znehodnocení masa vajíčky much
Vadné maso není poživatelné......
Poživatelné maso:
Prohlídka na jatkách:
- maso bezvadné - označeno kruhem nebo oválem, uvnitř je místo nebo veterinární číslo
SKLADOVÁNÍ MASA
• v chladírnách – teplota 2-5 °C
• zmrazené – teplota -18°C
TRVANLIVOST MASA
• 2 dny
• vakuově baleno – 7 dní
2x klikni pro úpravu