24. Vady masa

Vady masa TASEMNICE – uher vepřový -boubel je zárodek tasemnice - nedostatečně tepelně zpracované maso - tasemnice dorůstá délky až 3 metry Uher hovězí – zřídka, délka 600 až 800 mm Svalovec stočený - cizopasný červ 1 až 4 mm dlouhý. - velmi vážné onemocnění - trichinózu Maso napadené cizopasníky musí být při veterinární prohlídce na jatkách vyřazeno. Cizí zápach Zapaření masa - mikrobiální proces Plesnivění masa - při skladování ve vlhkém prostředí, povlaky plísně Hniloba masa - osliznutí Barevné skvrny Znehodnocení masa vajíčky much Vadné maso není poživatelné...... Poživatelné maso: Prohlídka na jatkách: - maso bezvadné - označeno kruhem nebo oválem, uvnitř je místo nebo veterinární číslo
SKLADOVÁNÍ MASA • v chladírnách – teplota 2-5 °C • zmrazené – teplota -18°C TRVANLIVOST MASA • 2 dny • vakuově baleno – 7 dní 2x klikni pro úpravu