- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 21. Telecí maso
21. Telecí maso
Telecí maso
• z telat - mladých kusů tura domácího
• má jemnou, méně výraznou chuť, nepatrný obsah tuku
• libové a lehce stravitelné - součástí dětské a dietní stravy
• nejkvalitnější je maso z telat okolo hmotnosti 70 kg, 4 měsíce
Části telecího masa a použití v kuchyni
1. Kýta – řízky, pečení,
2. Telecí ledvina – minutky, žebírka, rolády, pečení, dušení
3. Pečeně – pečení, smažení
4. Krk – na pečení
5. Plecko – svázané jako telecí roláda
6. Telecí hrudí – plnění, pečení, vaření, dušení
7. Pupek – k nadívání, na dušení
8. a 9. Telecí koleno – pečení, vaření, dušení
10. Telecí hlava – na vaření