- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 20. Vepřové maso
20. Vepřové maso
Vepřové maso
• z prasete domácího, 41 % tuku, 15 % bílkovin
• vyšší obsah tuku a tím i vyšší energetickou hodnotu
• růžové až světle červené
• nejchutnější je z kusů o hmotnosti 70 až 90 kg
Vepřové podle jakosti
I. jakost
Nejkvalitnější maso
- panenská pečeně (panenka) -vepřová svíčková -minutky a medailonky, rolády
- kotlety a vepřová pečeně (karé) - na pečení, smažení
II. jakost
- krkovice a kýta- na řízky, minutky, pečení, smažení, na gril. Kýta se s oblibou udí (šunka). Z krkovice se dělají báječné steaky.
III. jakost
- plecko- na pečení, dušení, guláše nebo mletí, špízy, ražniči, čevapčiči
- vepřový bok alias bůček- nejtučnější z - na pečení, nadívání, vaření k zelenině a také na guláše
IV. jakost
- hlava, kolínka a nožky- na ovar, na tlačenku a kolínka - na pečení.