20. Vepřové maso

Vepřové maso • z prasete domácího, 41 % tuku, 15 % bílkovin • vyšší obsah tuku a tím i vyšší energetickou hodnotu • růžové až světle červené • nejchutnější je z kusů o hmotnosti 70 až 90 kg Vepřové podle jakosti I. jakost Nejkvalitnější maso - panenská pečeně (panenka) -vepřová svíčková -minutky a medailonky, rolády - kotlety a vepřová pečeně (karé) - na pečení, smažení II. jakost - krkovice a kýta- na řízky, minutky, pečení, smažení, na gril. Kýta se s oblibou udí (šunka). Z krkovice se dělají báječné steaky. III. jakost - plecko- na pečení, dušení, guláše nebo mletí, špízy, ražniči, čevapčiči - vepřový bok alias bůček- nejtučnější z - na pečení, nadívání, vaření k zelenině a také na guláše IV. jakost - hlava, kolínka a nožky- na ovar, na tlačenku a kolínka - na pečení.