9.-11. Zelenina

ČERSTVÁ ZELENINA - kulturní rostliny – části jsou poživatiny - doplňuje vitamíny - C,PP, K, A, B, C , minerální látky, vlákninu Jakostní zelenina musí být celá a zdravá – nesmí být poškozena škůdci, nahnilá, namrzlá, zapařená ani napadená plísní, nesmí bát zavadlá. ROZDĚLENÍ ZELENINY Košťálová - zelí, čínské zelí, brokolice, hlávková kapusta, růžičková kapusta, kedlubny a květák Kořenová – mrkev, celer, petržel, ředkvičky, brambory, křen, topinambur Cibulová – cibule, pórek, česnek, pažitka Plodová – meloun – cukrový a vodní, okurka, rajče, paprika, lilek, tykev – patizony, cukety Listová – hlávkový salát, špenát, reveň = rebarbora, sladký fenykl Lusková – hrášek, fazole Kořeninová – nadzemní části s listy – bazalka, kopr, majoránka, libeček, tymián, petrželová nať, dobromysl = oregano