- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 6. Výrobky z ovoce
6. Výrobky z ovoce
Výrobky z ovoce
Konzervace ovoce = prodloužení trvanlivosti:
• Sterilace teplem
• Zmrazováním
• Sušením
• Zahuštěním odpařením vody např. švestková povidla
• Proslazováním – kandované ovoce
• Přísadou chemického konzervačního prostředku – marmelády
• Nakládáním do lihu
Výrobky z ovoce dělíme na:
• Kompoty - sterilace
• Zmrazené ovocné výrobky
• Sušené ovoce – jednopruhové, směsi
• Kandované ovoce - proslazené
• Ovoce v nálevu obsahujícím lihoviny
• Ovocné pomazánky
• Ovocné polevy
Zmrazené ovocné výrobky
• ovoce s cukrem nebo bez cukru
• ovocné dřeně
• ovocné pěny, krémy - zmrzliny
Ovocné pomazánky
• Marmelády – z ovocné dřeně
• Džemy - obsahuje kousky ovoce
• Povidla – švestky, hrušky se vaří bez přidání cukru
• Rosoly – základem pro výrobu je ovocná šťáva
2x klikni pro úpravu