4. Domácí ovoce

DOMÁCÍ OVOCE – mírné pásmo • Jádrové – jablka, hrušky, jedlé jeřabiny • Peckové – švestky, třešně, višně, meruňky, broskve • Bobulové – rybíz, maliny, borůvky, angrešt, jahody, hrozny • Skořápkové – vlašské ořechy, lískové ořechy Prodávané ovoce musí být zralé, nepoškozené ani s chorobami a škůdci, namrzlé, zapařené, nahnilé, plesnivé, musí mít čerstvý vzhled. Nejčastějšími vadami: nedozrálost, červivost, strupovitost, hnědnutí jadřince, hnědá skvrnitost. Skořápkové ovoce – ořechy • mají vysokou energetickou hodnotu – obsah tuku • bílkoviny • vitamíny (A,B1, B2 a E) • minerální látky - vápník, fosfor, hořčík Podle tvrdosti skořápky rozlišuje vlašské ořechy: • Papíráky – snadno louskatelné • Kamenáče – špatně louskatelné • Křapáče – jsou velké, mají křehkou skořápku, snadno žluknou a plesnivějí