- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 4. Domácí ovoce
4. Domácí ovoce
DOMÁCÍ OVOCE – mírné pásmo
• Jádrové – jablka, hrušky, jedlé jeřabiny
• Peckové – švestky, třešně, višně, meruňky, broskve
• Bobulové – rybíz, maliny, borůvky, angrešt, jahody, hrozny
• Skořápkové – vlašské ořechy, lískové ořechy
Prodávané ovoce musí být zralé, nepoškozené ani s chorobami a škůdci, namrzlé, zapařené, nahnilé, plesnivé, musí mít čerstvý vzhled.
Nejčastějšími vadami: nedozrálost, červivost, strupovitost, hnědnutí jadřince, hnědá skvrnitost.
Skořápkové ovoce – ořechy
• mají vysokou energetickou hodnotu – obsah tuku
• bílkoviny
• vitamíny (A,B1, B2 a E)
• minerální látky - vápník, fosfor, hořčík
Podle tvrdosti skořápky rozlišuje vlašské ořechy:
• Papíráky – snadno louskatelné
• Kamenáče – špatně louskatelné
• Křapáče – jsou velké, mají křehkou skořápku, snadno žluknou a plesnivějí