- materiály pro žáky
- třída 1.K
- STK (1.K)
- 25.Jednoduchá obsluha
25.Jednoduchá obsluha
JEDNODUCHÁ OBSLUHA
neboli z kuchyně přímo na jídelní stůl
rozdělení:
* základní forma jednoduché obsluhy (ZFJO) - pokrm včetně přílohy je upraven na jednom talíři, zakládáme před hosta z pravé strany, saláty v miskách vlevo s vidličkou, kompoty v miskách vpravo se lžičkou
* vyšší forma jednoduché obsluhy (VFJO) - pokrm je upraven na masovém talíři, příloha je podávána zvlášt na dezertním talíři, zakládáme před hosta z pravé strany, nejprve přílohu na levou stranu s překládacím příborem, poté masový talíř s pokrmem před hosta
SERVIS NÁPOJŮ
patří k základním dovednostem v oboru. Obsluhující personál musí ovládat zásady a techniku obsluhy a používat správný inventář, znát vhodné teploty podávaných nápojů, jejich charakteristiku, výrobu, ošetřování, skladování i různé způsoby nabídky.
TEPLOTY NÁPOJŮ
Správně volená teplota nápoje dává vyniknout jeho kvalitě a chuti. Snížením teploty se zvyšuje účinek osvěžení, ale zastírá se pravá chuť nápoje. Nápoje s obsahem CO2 chladíme, popřípadě podchlazujeme v každém případě.
Rozdělení nápojů podle stupně chlazení:
1) nechlazené 14 - 18 °C (červená a kvalitní dezertní vína, kvalitní likéry a sladké lihoviny, koňaky, whisky, kvalitní brandy, některé léčivé minerálky)
2) chlazené 7 - 12 °C (většina nealkoholických nápojů, piva, bílá a růžová vína, většina pálenek, konzumní lihoviny, hořkosladké a hořké lihoviny)
3) podchlazené 4 - 6 °C (všechna šumivá vína, šampaňská i sekty, nápoje typu cola s CO2)
4) zmrazené kolem -5 °C (malá skupina obilných pálenek)
Zpravidla lze říci, že např. u vín se řídíme doporučením výrobce uvedeným na etiketě.
ZÁKLADNÍ PRAVIDLA SERVISU NÁPOJŮ
- volba správného skla, čistota, teplota, správná míra
- při servisu používáme prostřený tácek nebo plato potřebné velikosti
- u většího množství nápojů můžeme použít vozíky
- obsluhujeme zprava, vyjímečně zleva
- skleničku s nápojem zakládáme 1cm nad špičku masového nože, případně k pravé ruce hosta (dál od okraje stolu !!!), lahev s nápojem vpravo mírně za sklenici (etiketou k hostovi)
- sklenice bereme za ucho, stopku případně spodní část sklenice (nikdy ne za horní okraj !!!)
- spodní část skla by měla být při servisu suchá (případně při servisu otíráme dno o příručník)
- při servisu točených nápojů (pivo, kofola, limo atd.) používáme cejchované sklo
- znak na skle a viněta na lahvi mají směřovat vždy k hostovi