14. hodina inventář na pokrmy

2x klikni pro úpravu 14. hodina Inventář na podávání pokrmů INVENTÁŘ NA POKRMY Materiál - porcelán, sklo, keramika, kovy, dřevo, popř. umělá hmota. TALÍŘE - klubový - taktéž podložní talíř, velikost do 30cm - masový - pro servis hlavních chodů, velikost 24 cm - polévkový - polévky, obilninové kaše, 22cm - dezertní - předkrmy, sýry, ovoce, 19cm - moučníkový - zákusky, 17cm - kuvérový nebo též pečivový - pečivo, 11cm - máslový - máslo, med, džem, ve výběrových restauracích, 8cm INVENTÁŘ NA POLÉVKY - polévkové šálky na přelévání (nerezové bujón šálky) - vývarové šálky a misky dle obsahu (porcelánové bujón šálky) * 0,33l na běžné polévky * 0,2l na silné vývary * 0,1l na exotické polévky - teriny (polévkové mísy na 2 až 10 porcí) INVENTÁŘ NA ZAPÉKÁNÍ - gratinka nebo mušle (nižší a širší miska) - kokotka (úzký a vyšší kelímek s objímkou) MISKY NA: - kompoty (uzší a vyšší) - saláty (širší a nižší) - přílohy (nižší, širší s úchytkou - mušle) - máslo a džem (malé a ploché) MÍSY Pokrmy obsahující kyseliny, vitamín C a vaječné pokrmy dáváme na skleněné mísy, nebo je podkládáme. - oválné - běžně podle druhu pokrmu a počtu porcí 1-10, na přírodně upravené pokrmy, při banketech až na 30 porcí masa - beefové) - kulaté - podle tvaru pokrmu a počtu porcí, při banketech na přílohy - úzké, špičaté - na ryby - dělené - na maso s přílohou, servis pokrmů s větším množstvím zeleniny - obdélníkové - s úzkým okrajem na výrobky studené kuchyně a cukrářské výrobky - skleněné - ploché na dorty, hluboké na ovoce OSTATNÍ INVENTÁŘ NA POKRMY - omáčníky, sosíry (na 1-10 porcí) - kelímky a poháry na vařená vajíčka - timbály - kulaté nádobky s pokličkou a šikmou stěnou na dušená masa - kastrůlky - kulaté nádobky s pokličkou a rovnou stěnou na dušené vnitřnosti (játra, ledvinky) - přílohové misky - s nižším okrajem na teplé přílohy (nepřikrývají se) - misky na hlemýždě (6-12ks, v ulitách mělké otvory, bez ulit hluboké otvory) - vaničky na ryby (pouze vařené) s vyjímatelnou vložkou (děrovaná) a poklicí - gloše - poklice na mísy a talíře při etážovém nebo hromadném servisu - lisy na citron (na půlky i osminky) - poháry na zmrzlinu a ovoce - různé pávničky, kotlíky, prkénka a další nádobky na podávání specialit