- materiály pro žáky
- třída 1.K
- STK (1.K)
- 14. hodina inventář na pokrmy
14. hodina inventář na pokrmy
2x klikni pro úpravu
14. hodina
Inventář na podávání pokrmů
INVENTÁŘ NA POKRMY
Materiál - porcelán, sklo, keramika, kovy, dřevo, popř. umělá hmota.
TALÍŘE
- klubový - taktéž podložní talíř, velikost do 30cm
- masový - pro servis hlavních chodů, velikost 24 cm
- polévkový - polévky, obilninové kaše, 22cm
- dezertní - předkrmy, sýry, ovoce, 19cm
- moučníkový - zákusky, 17cm
- kuvérový nebo též pečivový - pečivo, 11cm
- máslový - máslo, med, džem, ve výběrových restauracích, 8cm
INVENTÁŘ NA POLÉVKY
- polévkové šálky na přelévání (nerezové bujón šálky)
- vývarové šálky a misky dle obsahu (porcelánové bujón šálky)
* 0,33l na běžné polévky
* 0,2l na silné vývary
* 0,1l na exotické polévky
- teriny (polévkové mísy na 2 až 10 porcí)
INVENTÁŘ NA ZAPÉKÁNÍ
- gratinka nebo mušle (nižší a širší miska)
- kokotka (úzký a vyšší kelímek s objímkou)
MISKY NA:
- kompoty (uzší a vyšší)
- saláty (širší a nižší)
- přílohy (nižší, širší s úchytkou - mušle)
- máslo a džem (malé a ploché)
MÍSY
Pokrmy obsahující kyseliny, vitamín C a vaječné pokrmy dáváme na skleněné mísy, nebo je podkládáme.
- oválné - běžně podle druhu pokrmu a počtu porcí 1-10, na přírodně upravené pokrmy, při banketech až na 30 porcí masa - beefové)
- kulaté - podle tvaru pokrmu a počtu porcí, při banketech na přílohy
- úzké, špičaté - na ryby
- dělené - na maso s přílohou, servis pokrmů s větším množstvím zeleniny
- obdélníkové - s úzkým okrajem na výrobky studené kuchyně a cukrářské výrobky
- skleněné - ploché na dorty, hluboké na ovoce
OSTATNÍ INVENTÁŘ NA POKRMY
- omáčníky, sosíry (na 1-10 porcí)
- kelímky a poháry na vařená vajíčka
- timbály - kulaté nádobky s pokličkou a šikmou stěnou na dušená masa
- kastrůlky - kulaté nádobky s pokličkou a rovnou stěnou na dušené vnitřnosti (játra, ledvinky)
- přílohové misky - s nižším okrajem na teplé přílohy (nepřikrývají se)
- misky na hlemýždě (6-12ks, v ulitách mělké otvory, bez ulit hluboké otvory)
- vaničky na ryby (pouze vařené) s vyjímatelnou vložkou (děrovaná) a poklicí
- gloše - poklice na mísy a talíře při etážovém nebo hromadném servisu
- lisy na citron (na půlky i osminky)
- poháry na zmrzlinu a ovoce
- různé pávničky, kotlíky, prkénka a další nádobky na podávání specialit