- materiály pro žáky
- třída 1.K
- STK (1.K)
- 15. Příbory
15. Příbory
PŘÍBORY
Příbory dělíme na jídelní a překládací. Z materiálu převládá kov, plasty, dřevo, slonovina.
JÍDELNÍ PŘÍBORY:
- masový – masová vidlička a masový nůž
- dezertní - k předkrmům a dezertům podávaným na dezertním talíři (dezertní vidlička a dezertní nůž)
- rybí - k pokrmům z ryb a mořských živočichů (rybí vidlička a špičatý lopatkovitý nůž)
- lžíce - polévková a dezertní
- moučníkový - k teplým moučníkům (dezertní vidlička a dezertní lžíce)
- moučníková vidlička - na běžné zákusky a moučníky (malá, levý hrot je širší a zbroušený)
- koktejlový - k předkrmovým koktejlům, (kávová lžička a moučníková vidlička)
- lžičky - kávová, vajíčková a kompotová (zakulacená), zmrzlinová (lopatkovitá), limonádová - barová (dlouhá), moka (malá)
- příbor na grepy - nůž se zaobleným ostřím a středně velká lžička (obojí s pilkou)
- příbor na raky - malý nůž s otvorem na rozlomení klepet a malá dvouzubá vidlička
- příbor na hlemýždě - malé kleště a malá dvouzubá vidlička (přidáváme i dezertní lžíci)
- příbor na ústřice - malý oboustranný nůž a lžícovitá trojzubá vidlička
- příbor na humry - rybí příbor a dlouhá úzká vidlička
- ovocný příbor - menší než dezertní - ostrý špičatý nůž a vidlička
- úchytky na kukuřici - trojzubá vidlička
- kleště na neloupaný čerstvý chřest
- nůž na kaviár - zakulacený konec
- jídelní tyčinky - v čínských restauracích
- steakový příbor - masový příbor se zbroušeným ostřím nože, většinou v kombinaci kov + dřevo
PŘEKLÁDACÍ PŘÍBORY (POUŽÍVAJÍ SE PŘI VYŠŠÍCH FORMÁCH OBSLUHY A PŘI SLAVNOSTNÍCH PŘÍLEŽITOSTECH)
- velký - velká lžíce a vidlička - při banketech
- běžný - polévková lžíce a masová vidlička
- rybí - velká široká vidlička a velký rybí široký nůž
- salátový - velká lžíce a vypouklá vidlička
- lopatky - na ryby, chřest, dorty, led, cukr
- kleště - na zákusky, chřest, led, cukr
- naběračky - na polévku největší, na omáčku prostřední, na šťávu nejmenší (s hubičkou)
- dranžírovací příbor - ostrý nůž a dvouzubá vidlička
- nůžky na drůbež (zřídka)
- kleště na humra