15. Příbory

PŘÍBORY Příbory dělíme na jídelní a překládací. Z materiálu převládá kov, plasty, dřevo, slonovina. JÍDELNÍ PŘÍBORY: - masový – masová vidlička a masový nůž - dezertní - k předkrmům a dezertům podávaným na dezertním talíři (dezertní vidlička a dezertní nůž) - rybí - k pokrmům z ryb a mořských živočichů (rybí vidlička a špičatý lopatkovitý nůž) - lžíce - polévková a dezertní - moučníkový - k teplým moučníkům (dezertní vidlička a dezertní lžíce) - moučníková vidlička - na běžné zákusky a moučníky (malá, levý hrot je širší a zbroušený) - koktejlový - k předkrmovým koktejlům, (kávová lžička a moučníková vidlička) - lžičky - kávová, vajíčková a kompotová (zakulacená), zmrzlinová (lopatkovitá), limonádová - barová (dlouhá), moka (malá) - příbor na grepy - nůž se zaobleným ostřím a středně velká lžička (obojí s pilkou) - příbor na raky - malý nůž s otvorem na rozlomení klepet a malá dvouzubá vidlička - příbor na hlemýždě - malé kleště a malá dvouzubá vidlička (přidáváme i dezertní lžíci) - příbor na ústřice - malý oboustranný nůž a lžícovitá trojzubá vidlička - příbor na humry - rybí příbor a dlouhá úzká vidlička - ovocný příbor - menší než dezertní - ostrý špičatý nůž a vidlička - úchytky na kukuřici - trojzubá vidlička - kleště na neloupaný čerstvý chřest - nůž na kaviár - zakulacený konec - jídelní tyčinky - v čínských restauracích - steakový příbor - masový příbor se zbroušeným ostřím nože, většinou v kombinaci kov + dřevo PŘEKLÁDACÍ PŘÍBORY (POUŽÍVAJÍ SE PŘI VYŠŠÍCH FORMÁCH OBSLUHY A PŘI SLAVNOSTNÍCH PŘÍLEŽITOSTECH) - velký - velká lžíce a vidlička - při banketech - běžný - polévková lžíce a masová vidlička - rybí - velká široká vidlička a velký rybí široký nůž - salátový - velká lžíce a vypouklá vidlička - lopatky - na ryby, chřest, dorty, led, cukr - kleště - na zákusky, chřest, led, cukr - naběračky - na polévku největší, na omáčku prostřední, na šťávu nejmenší (s hubičkou) - dranžírovací příbor - ostrý nůž a dvouzubá vidlička - nůžky na drůbež (zřídka) - kleště na humra