10. Hodnocení jakosti zboží

Dvě metody: 1. Subjektivní zkoušky jakosti zboží = senzorické hodnocení - nelze nahradit přístroji - smyslové hodnocení obalu, chutě, vůně, barvy, konzistence ZRAK - posoudíme vzhled, barvu, čistotu, obaly, tvar ČICH - zjišťujeme pachy a vůně CHUŤ- poznáme slanost, kyselost, hořkost, trpkost SLUCH - plechové obaly – vydutí HMAT - určujeme konzistenci, zrnitost, drobivost, teplo, chlad 2. Objektivní zkoušky jakosti zboží - laboratorní zkoušky pomocí přístrojů Metody: - fyzikální - váhy, hustoměry, lihoměry - chemické metody - analýzou zjistíme - chemické složení, množství vody, živin, nebo jedovatých látek - mikroskopické metody - přítomnost drobných škůdců, příměsi - mikrobiologické metody - přítomnost mikroorganismů