- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 10. Hodnocení jakosti zboží
10. Hodnocení jakosti zboží
Dvě metody:
1. Subjektivní zkoušky jakosti zboží = senzorické hodnocení
- nelze nahradit přístroji
- smyslové hodnocení obalu, chutě, vůně, barvy, konzistence
ZRAK - posoudíme vzhled, barvu, čistotu, obaly, tvar
ČICH - zjišťujeme pachy a vůně
CHUŤ- poznáme slanost, kyselost, hořkost, trpkost
SLUCH - plechové obaly – vydutí
HMAT - určujeme konzistenci, zrnitost, drobivost, teplo, chlad
2. Objektivní zkoušky jakosti zboží - laboratorní zkoušky pomocí přístrojů
Metody:
- fyzikální - váhy, hustoměry, lihoměry
- chemické metody - analýzou zjistíme - chemické složení, množství vody, živin, nebo jedovatých látek
- mikroskopické metody - přítomnost drobných škůdců, příměsi
- mikrobiologické metody - přítomnost mikroorganismů