49. Stravování na lodi

OBSLUHA NA LODI · technicky se příliš neliší od obsluhy v běžných podmínkách NA VNITROZEMSKÝCH LINKÁCH · projížďky s hudbou a tancem - restaurace a středisko s občerstvením, větší lodě několik restaurací, kavárna, zábavní středisko · linkový provoz – pouze středisko s občerstvením NÁMOŘNÍ LODĚ · Poskytují služby srovnatelné s mezinárodním hotelem, úroveň služeb se liší dle ceny lodních lístků, každá lodní třída má odpovídající ubytování, restauraci, kavárnu popř. další střediska. · Systémy a způsoby obsluhy se používají podle běžných pravidel, způsoby prodeje se řídí specifickými podmínkami. · Pokrmy se objednávají většinou den předem dle skupinového prodeje. · Ve společensko zábavních střediscích je volný výběr lístků a individuální úhrada útraty. Lodě- Výletní lodě a krátkodobé plavby- Pultový prodej nápojů, občerstvení a rychle upravitelné pokrmy (hranolky). Průběh servisu- jednoduchá obsluha a rajónový systém. Zúžená nabídka pokrmů a všechny druhy nápojů. Používá se jednoobrátkový inventář. Dlouhodobé plavby a mezinárodní plavby- Systém a formy obsluhy se řídí podle lodních tříd, které odpovídají skupinám na zemi. Všechna střediska na lodi mají kromě funkce stravovací také funkci společensko-zábavní. I- restaurace, vinárna- francouzská obsluha. III- rajonový systém vrchního číšníka. V lodních kuchyní jsou předpisy BOZ, pracovní plochy jsou opatřeny okraji, inventář je upevněn, kuchyňské zařízení je pevně zabudováno.