47.-48. Stravování ve vlaku .

OBSLUHA VE VLAKU · Může být v restauračních a v bufetových vozech. · V obou typech se zpravidla provádí nabídka občerstvení v jednotlivých vagónech. RESTAURAČNÍ VOZY · jsou v samostatné vlakové jednotce, menší část slouží k výrobě a skladování, větší k odbytu · veškerý inventář je zajištěn proti neustálým pohybům vlaku · restaurační vůz je otevřen po celou dobu provozu, servis se řídí pravidly jednoduché obsluhy, sortiment omezen · posádka – vedoucí, číšník, kuchař, pomocná síla BUFETOVÉ VOZY · jsou umístěny v polovině vagónu a jejich zařízení a sortiment odpovídá středisku občerstvení. Pokrmy – teplé uzeniny, studené pokrmy připravované předem Nápoje – studené nápoje, pivo, káva, čaj, grog Doplňkový sortiment – trvanlivé výrobky · posádka – vedoucí, pomocník Jídelní a lůžkové vozy- poskytují služby v jídelním voze. Na dlouhé cesty (snídaně, oběd, večeře) Pracovníci- 1 vedoucí jídelního vozu, 1 číšník, 1 kuchař, 1 pomocná síla. V jídelním voze jsou malá skladovací místa a pracovní prostory a tak zkušený vedoucí musí v depu nafasovat přiměřené množství surovin a nápojů. Způsob obsluhy: Základní forma jednoduché obsluhy, obsluha do boxu.Lavice a stoly jsou pevně připevněny k podlaze, objímky na nápoje, snaha o využití jednoobrátkového inventáře. Sortiment- V poledne a večer- 1-2 hotové jídlo (5 minutek), jednoduché předkrmy, sladké pekařské výrobky, 1-2 polévky. V odpolední a dopolední pauze prodej nápojů do vozů. Nápoje- snížená nabídka max 2 druhy od 1 výrobky, není točené pivo