45. 46.Příprava pokrmů do letadel

OBSLUHA V LETADLE po technické stránce je nenáročná a tvoří část povinností letušek · rozsah poskytovaných služeb je dán ekonomickými možnostmi poskytovatele služeb a délkou letu VYBAVENÍ LETADEL · je jednoduché, cestující sedí na svých místech a prostor ke konzumaci si vytvářejí sklopením desek umístěných na opěradlech · pokrmy se připravují v letištních základnách a do letadel se přepravují v kontejnerech · nápoje se podávají většinou láhvové, teplé se připravují instantní na palubě letadla · k nabídce se používají buď plata nebo vozíky SORTIMENT · bonbony, sendviče, trvanlivé pečivo, čokoláda, žvýkačky, cigarety v minibalení, studené nápoje, káva, čaj · lihoviny pouze na objednávku a hotově placené SERVIS Hlavní jídla – na tvarovaných platech, celé menu je založeno na různě velkých miskách, k dispozici jsou odpovídající příbory a jednoporcové dochucovací prostředky. Používají se víceporcové vozíky. Nápoje – podávají se z plat nebo vozíků, zpravidla po sklízení plata s inventářem (jednoobrátkový inventář) MEZI POVINNOSTI LETUŠEK DÁLE PATŘÍ · vítání a usazování cestujících · péče o děti, staré a nemocné, péče o členy posádky · poskytnutí první pomoci · pomoc při nevolnostech · znalost cizích jazyků, … Letadla- Krátkodobé lety- prodávají se všechny druhy nápojů (mimo toč. piva a míšených nápojů), cukrovinky. Množství sortimentu záleží na letecké společnosti. Dlouhodobé mezinárodní lety- dodržuje se denní rozvrh pokrmů (snídaně, oběd, večeře). Mezi hlavními chody se podává občerstvení. Sortiment teplých nápojů (instantní), hlavní pokrmy se připravují na pozemních základnách a hluboce se zamrazují a před podáváním se rozmrazí. Obsluhují stévarti z plat nebo z vozíků. Používá se jednoobrátkový inventář. Host konzumuje z výsuvných stolků.