- materiály pro žáky
- třída 2.K
- TEK (2.K)
- 45. 46.Příprava pokrmů do letadel
45. 46.Příprava pokrmů do letadel
OBSLUHA V LETADLE
po technické stránce je nenáročná a tvoří část povinností letušek
· rozsah poskytovaných služeb je dán ekonomickými možnostmi poskytovatele služeb a délkou letu
VYBAVENÍ LETADEL
· je jednoduché, cestující sedí na svých místech a prostor ke konzumaci si vytvářejí sklopením desek umístěných na opěradlech
· pokrmy se připravují v letištních základnách a do letadel se přepravují v kontejnerech
· nápoje se podávají většinou láhvové, teplé se připravují instantní na palubě letadla
· k nabídce se používají buď plata nebo vozíky
SORTIMENT
· bonbony, sendviče, trvanlivé pečivo, čokoláda, žvýkačky, cigarety v minibalení, studené nápoje, káva, čaj
· lihoviny pouze na objednávku a hotově placené
SERVIS
Hlavní jídla – na tvarovaných platech, celé menu je založeno na různě velkých miskách, k dispozici jsou odpovídající příbory a jednoporcové dochucovací prostředky. Používají se víceporcové vozíky.
Nápoje – podávají se z plat nebo vozíků, zpravidla po sklízení plata s inventářem (jednoobrátkový inventář)
MEZI POVINNOSTI LETUŠEK DÁLE PATŘÍ
· vítání a usazování cestujících
· péče o děti, staré a nemocné, péče o členy posádky
· poskytnutí první pomoci
· pomoc při nevolnostech
· znalost cizích jazyků, …
Letadla-
Krátkodobé lety- prodávají se všechny druhy nápojů (mimo toč. piva a míšených nápojů), cukrovinky. Množství sortimentu záleží na letecké společnosti.
Dlouhodobé mezinárodní lety- dodržuje se denní rozvrh pokrmů (snídaně, oběd, večeře). Mezi hlavními chody se podává občerstvení. Sortiment teplých nápojů (instantní), hlavní pokrmy se připravují na pozemních základnách a hluboce se zamrazují a před podáváním se rozmrazí. Obsluhují stévarti z plat nebo z vozíků. Používá se jednoobrátkový inventář. Host konzumuje z výsuvných stolků.