20. Maso koňské a pštrosí maso

Koňské maso Koňské maso je tmavě červené, tuhé, dlouze vláknité. Má vyšší obsah glykogenu a v důsledku toho má nasládlou chuť. Je středně tučné, obsahuje více vody a bílkovin než maso hovězí. Nejlepší je maso z hříbat ve stáří do dvou let. Dělí se stejným způsobem jako maso hovězí. Používá se na guláše, pečeně a do uzenin. Pštrosí maso Maso pštrosů je použitelné k přípravě výborných pokrmů a jemných steaků, patří mezi masa špičkové třídy. Maso nemá téměř žádný tuk (filet/steak do 0.2 %) , má nepatrné hodnoty cholesterolu, vysoký obsah proteinu a je mimořádně jemné. pštrosí maso je velice vhodné pro dietní stravování a předpovídají výrazný nárůst spotřeby tohoto masa v jídelníčku tohoto století … stává zdravou alternativou tmavých mas, avšak pro jeho odlišnou chuť (" někde mezi hovězím a divočinou") Charakteristika pštrosího masa a) pštrosí maso je na pohled i chuťově podobné masu srnčímu a telecímu b) neobsahuje téměř žádný cholesterol c) obsahuje spoustu proteinů a vitamínů d) ze všech dostupných mas má nejméně tuků e) je vhodné pro diabetiky a pro osoby těžce pracující Použití Stačí pár minut a už se vyndává z grilu nebo z pánve. Dělají se z něj řízky, svíčková i masové směsi. Výhody má zdravotní, ale je to maso i velmi chutné. Pštrosí maso upravované minutkovým způsobem potřebuje pouze krátkou t.ú., čím déle ji budete prodlužovat tím bude maso tužší a vysušenější. Stačí pár minut a už se vyndává z grilu nebo z pánve. Dělají se z něj řízky, svíčková i masové směsi. Výhody má zdravotní, ale je to maso i velmi chutné. Pštrosí maso upravované minutkovým způsobem potřebuje pouze krátkou t.ú., čím déle ji budete prodlužovat tím bude maso tužší a vysušenější. Recepty Pečené pštrosí maso Na osobu počítáme 170 až 22O gramů syrového masa. 1 kilogram pštrosího masa pečeme při teplotě 176.6°C 20 minut pro středně propečené a asi 30 minut pro dobře propečené. Jakmile šťáva vytékající z masa je čirá, neb jakmile maso dosáhne 68.3°C maso je pečené. Pštrosí steaky 150 - 200 g. pštrosí steak, citrónový pepř, drcený česnek, sůl Rozmrazené pštrosí steaky propícháme tenderizerem ???, okořeníme a běžným způsobem grilujeme. Podáváme horké, na horkém talíři s vařenou nebo grilovanou zeleninou a pečenými bramborami.