- materiály pro žáky
- třída 2.K
- TEK (2.K)
- 20. Maso koňské a pštrosí maso
20. Maso koňské a pštrosí maso
Koňské maso
Koňské maso je tmavě červené, tuhé, dlouze vláknité. Má vyšší obsah glykogenu a v důsledku toho má nasládlou chuť. Je středně tučné, obsahuje více vody a bílkovin než maso hovězí. Nejlepší je maso z hříbat ve stáří do dvou let. Dělí se stejným způsobem jako maso hovězí. Používá se na guláše, pečeně a do uzenin.
Pštrosí maso
Maso pštrosů je použitelné k přípravě výborných pokrmů a jemných steaků, patří mezi masa špičkové třídy.
Maso nemá téměř žádný tuk (filet/steak do 0.2 %) , má nepatrné hodnoty cholesterolu, vysoký obsah proteinu a je mimořádně jemné.
pštrosí maso je velice vhodné pro dietní stravování a předpovídají výrazný nárůst spotřeby tohoto masa v jídelníčku tohoto století …
stává zdravou alternativou tmavých mas, avšak pro jeho odlišnou chuť (" někde mezi hovězím a divočinou")
Charakteristika pštrosího masa
a) pštrosí maso je na pohled i chuťově podobné masu srnčímu a telecímu
b) neobsahuje téměř žádný cholesterol
c) obsahuje spoustu proteinů a vitamínů
d) ze všech dostupných mas má nejméně tuků
e) je vhodné pro diabetiky a pro osoby těžce pracující
Použití
Stačí pár minut a už se vyndává z grilu nebo z pánve. Dělají se z něj řízky, svíčková i masové směsi. Výhody má zdravotní, ale je to maso i velmi chutné.
Pštrosí maso upravované minutkovým způsobem potřebuje pouze krátkou t.ú., čím déle ji budete prodlužovat tím bude maso tužší a vysušenější.
Stačí pár minut a už se vyndává z grilu nebo z pánve. Dělají se z něj řízky, svíčková i masové směsi. Výhody má zdravotní, ale je to maso i velmi chutné.
Pštrosí maso upravované minutkovým způsobem potřebuje pouze krátkou t.ú., čím déle ji budete prodlužovat tím bude maso tužší a vysušenější.
Recepty
Pečené pštrosí maso
Na osobu počítáme 170 až 22O gramů syrového masa.
1 kilogram pštrosího masa pečeme při teplotě 176.6°C 20 minut pro středně propečené a asi 30 minut pro dobře propečené. Jakmile šťáva vytékající z masa je čirá, neb jakmile maso dosáhne 68.3°C maso je pečené.
Pštrosí steaky
150 - 200 g. pštrosí steak, citrónový pepř, drcený česnek, sůl
Rozmrazené pštrosí steaky propícháme tenderizerem ???, okořeníme a běžným způsobem grilujeme.
Podáváme horké, na horkém talíři s vařenou nebo grilovanou zeleninou a pečenými bramborami.