- materiály pro žáky
- třída 2.K
- TEK (2.K)
- 22.-23. Drůbež
22.-23. Drůbež
Rozdělení – příklady
a) Hrabavá –
a. Kuřata, pulardi – kuřata zabitá před pohlavní dospělostí,
b. Kapouni – vykastrovaný kohouti
c. Brojleři – speciálně krmená kuřata;
d. Slepice
e. Kohout
f. Krůta
g. Krocan
h. Perličky
i. Holub domácí
b) Vodní – husy, kachny
Kuře ala bažant
- Porce kuřete protkneme slaninou, dusíme na tmavším cibulovém základě + nové koření a celý pepř. Porce přelíváme nescezenou šťávou.
Druhy nádivek
- Mandlová – máslo do pěny, přidáme žloutky, v mléce namočené housky, mletý muškátový květ, sůl, spařené a nadrobno nakrájené mandle, nakonec mícháme tuhý sníh z bílků
- Ořechová, kaštanová, rozinková
Kuře na paprice
- Kuře rozčtvrtíme, nařízneme v kloubech, osolíme. Připravíme cibulo- paprikový základ, zalijeme přiměřeně vodou a přivedeme k varu. Vložíme kuřata a dusíme do měkka. Kuřata vyjmeme, základ zahustíme světlou jíškou, naředíme vodou a provaříme asi 1 hodinu. Nakonec přidáme mléko a smetanu, krátce provaříme a procedíme na dušené maso.
Kuře na způsob bažanta
- Očištěná kuřata, prsa i stehna protkneme slaninou, ztvarujeme nití a osolíme. Zbylou slaninu na kostičky, roztavíme a přidáme máslo. Osmahneme na ní cibulku dozlatova, zastříkneme a přidáme koření. Vložíme připravená kuřata a přeléváme šťávou a pečeme. Měkká kuřata vyjmeme. Zbylou šťávu upravíme na potřebné množství a zjemníme máslem.
Kuře na žampionech
- Porce kuřete dusíme na cibulovém základu, osolíme, podlijeme. Kuře vyjmeme, zaprášíme, osmahneme, přecedíme, povaříme s podušenými žampiony.
Pečené kuře s nádivkou
- Kuře opláchneme, kůži na prsíčkách uvolníme na náplň (oloupanou žemli nakrájíme, pokapeme mlékem, máslo vyšleháme se žloutky, osolíme, petrželová nať, mletý květ, promícháme. Z bílků vyšleháme sníh a přidáme.). ztvarujeme nití a umístíme do pekáče. Podlijeme a přidáme máslo, pečeme.
Krocan s kaštanovou nádivkou
- Kuchyňsky upravený krocan, nádivkou naplníme kapsu po voleti případně ve formě, otvor uzavřeme a pečeme stejně jako kuře. Pečení úměrně prodloužíme podle velikosti krocana.
- Kaštanová – máslo do pěny. Přidáme žloutky, v mléce namočené housky, mletý muškátový květ, sůl, spařené oloupané a nadrobno nakrájené kaštany, nakonec mícháme tuhý sníh z bílků.
Kuře na smetaně
- Porce kuřete vložíme do cibulového základu, osolíme, podlijeme, dusíme. Kuře vyjmeme, zaprášíme moukou, osmahneme, přecedíme, povaříme a přidáme smetanu
Kyjevský kotlet
- Kuchyňsky upravené kuře, naporcujeme (na čtvrtiny), osolíme a do jednotlivých porcí zabalíme ztuhlé máslo. Obalíme v trojobalu a smažíme dozlatova.
Kuře na zbojnický způsob
- Protkneme slaninou osolíme, opepříme a potřeme česnekem a pečeme.