2..Hovězí maso

Úprava hovězího masa dušením – příklady Přírodní hovězí pečeně - Zadní hovězí maso protkneme slaninou, osolíme, opepříme, cibulový základ. Maso opečeme po všech stranách, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Během dušení obracíme, přeléváme šťávou, podléváme vodou (vývarem). Dohotovíme šťávu. Štěpánská hovězí pečeně - Zadní hovězí maso po stranách protkneme slaninou, nožem utvoříme kapsu a naplníme vařenými vejci, osolíme, opepříme, cibulový základ. Maso opečeme po všech stranách, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Během dušení obracíme, přeléváme šťávou, podléváme vodou (vývarem). Hovězí pečeně na smetaně - Zadní hovězí maso protkneme slaninou, osolíme, opečeme po všech stranách, cibulo-zeleninový základ + divoké koření (celý pepř, bobkový list, nové koření) + tymián, dusíme do měkka. Omáčku zahustíme světlou jíšku + voda, mléko, zjemňujeme smetanou. Dochucení – citronová šťáva, sůl, cukr. Anglický rostbíf - Připravujeme z dobře uzrálého nízkého roštěnce - Předběžná úprava – odblanění, naříznutí povrchových šlach, nařezání lojového povrchu na čtverečky, sůl, pepř, (pálivá paprika), potření olejem, a obležení (asi 1 hodinu), maso prudce opečeme po všech stranách a v mírně vyhřáté troubě pečeme podle velikosti (asi 45min), během pečení obracíme, přeléváme šťávou a podléváme vývarem. - Úprava šťávy – vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem a vaříme asi 30 minut. - Dochucení omáčky – worcestrová omáčka, sůl, nakonec šťávu procedíme hustým cedníkem. Frankfurtská hovězí pečeně - Zadní hovězí maso protkneme párkem, osolíme, opepříme, dusíme na cibulo-paprikovém základě. - Úprava omáčky – zaprášení moukou jakou u přírodní hovězí pečeně, střídáme mléko s vodou a smetanou a vložkou jsou na kolečka nakrájené párky. Hovězí pečeně na paprice - Zadní hovězí maso protkneme slaninou, osolíme, opepříme, cibulový základ s mletou paprikou. Maso opečeme po všech stranách, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Během dušení maso obracíme, přeléváme šťávou, podléváme vodou (vývarem). Zahustíme jíškou a vaříme a ke konci varu přidáme smetanu. Hovězí pečeně po Pražsku - V mase utvoříme kapsu do které dáme směs (vejce, hrášek, salám), uzavřeme. Osmahneme na cibulovém základu. Během pečení podléváme, přeléváme vodou (vývarem). Maso vyjmeme a šťávu vydusíme na tuk zahustíme zaprášením moukou, procedíme, provaříme Hovězí pečeně po Cikánsku - Zadní hovězí maso protkneme slaninou, osolíme, opepříme, cibulový základ + rajčatový protlak, mletá paprika, zaprášíme moukou do hotové omáčky dáváme vložku sladkokyselé okurky, očištěnou krájenou paprikou, krájená rajčata osmažená na tuku. Znojemská hovězí pečeně - Zadní hovězí maso protkneme slaninou, osolíme, opepříme. Opečeme na cibulovém základě. Přeléváme a podléváme vodou (vývarem). Vyjmeme maso a vydusíme do tuku, zaprášíme moukou a procedíme a provaříme. Vkládáme do hotové šťávy na plátky podušené okurky na tuku. Hamburská roštěná - Plátky hovězího masa, naklepeme, osolíme, zprudka opečeme a vložíme do cibulového základu, podlijeme vodou a dusíme. Plátky vyjmeme, šťávu vydusíme a zaprášíme moukou, přidáme rajčatový protlak a provaříme. Před koncem varu přidáme smetanu a procedíme na plátky. Na nudličky nakrájenou a uvařenou kořenovou zeleninu s okurkami a vložíme do omáčky a provaříme. Frankfurtský závitek - Plátky hovězího masa, naklepeme, osolíme. Vepřový výřez umeleme, osolíme, opepříme, voda a potřeme tím plátky, vložíme kousky párků a zavineme. Opečené závitky vložíme do cibulovo-paprikového základu a dusíme. Závitky vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku a zahustíme zaprášením moukou. Před koncem varu přidáme smetanu a procedíme. Kyjevský závitek - Plátky hovězího masa,, naklepeme, osolíme. Plníme nudličkami salámů, okurek a vajec. Opečené závitky vložíme do cibulového základu a dusíme. Závitky vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku a zahustíme zaprášením moukou. Před koncem varu přidáme smetanu a procedíme a na závěr přidáme slaninu. Bavorský závitek - Plátky hovězího masa, naklepeme, osolíme. Plníme náplní (nakrájené na kostičky – uvařené brambory, bůček, okurky, osolíme, opepříme a spojíme vejcem). Opečeme na cibulovém základu, podléváme a dusíme do měkka. Vydusíme do tuku, zahustíme zaprášením moukou, procedíme, povaříme. Zbojnický skřivan - Plátky hovězího masa, naklepeme, osolíme. A potřeme česnekem, proložíme slaninou, klobásou a zabalíme. Závitky opečeme na cibulovém základě a dusíme. Vydusíme do tuku, zahustíme zaprášením moukou, procedíme, provaříme. Hovězí guláš - Přední hovězí maso, nakrájené na kostky, cibulo-paprikový základ + maso, sůl, dusíme a přidáme rajčatový protlak, mletý pepř a kmín. Poloměkké maso zaprášíme moukou, osmahneme, mírně zalijeme vodou. Přidáme rozetřený česnek a majoránku a dusíme do měkka. Maso vyjmeme a omáčku procedíme. Maďarský guláš - Maso na kostky, podusíme v cibulo-paprikovém základě, podlijeme, opepříme, osolíme, přidáme utřený česnek, dusíme. Přidáme na kolečka nakrájenou papriku podušenou na tuku, majoránku a podusíme Znojemský guláš - Maso na kostky, podusíme v cibulovo-paprikovém základě, podlijeme, opepříme, osolíme, přidáme kmín, dusíme. Vydusíme, zaprášíme moukou, přecedíme. Přidáme na konci na nudličky nakrájenou okurku. Moravský guláš - Maso na kostky, podusíme v cibulovo-paprikovém základě, podlijeme, opepříme, osolíme, přidáme kmín, rajčatový protlak a dusíme. Vyjmeme maso, vydusíme, zaprášíme moukou, zalijeme vodou a povaříme. Přidáme na kostky nakrájené brambory a na nudličky nakrájené hlávkové zelí a podusíme. Kapucínský guláš - Maso na kostky, podusíme v cibulovo-paprikovém základě, podlijeme, opepříme, osolíme, přidáme kmín, rajčatový protlak, třený česnek a dusíme. Vyjmeme maso, vydusíme, zaprášíme moukou, zalijeme vodou a provaříme. Přidáme nakrájené žampiony.