7. Telecí maso

Dělení telecího masa do jakostních tříd 1. třída - kýta 2. třída - ledvina, žebra, plec, hrudí 3. třída - kližky, kolínka, krk, karbanátek, pupek Použití jednotlivých částí v kuchyni kýta - minutky (řízky, medailónky, filé), pečení, dušení, smažení plec - mleté úpravy, dušení, rizota, ragú ledvina, žebra - pečení, dušení, minutky krk - na pečení karbanátek - pečení, mleté úpravy hrudí - pečení, plnění, vaření, zadělávání, dušení pupek - pečení, plnění, dušení, mleté úpravy kolínka, - vaření, dušení, pečení nožičky - vaření, na rosoly Telecí droby Mezi telecí droby patří: játra, srdce, plíce, jazyk, mozek, okruží (jsou předžaludky telat a část střeva), slezina, brzlík (je růstová žláza).