- materiály pro žáky
- třída 2.K
- TEK (2.K)
- 7. Telecí maso
7. Telecí maso
Dělení telecího masa do jakostních tříd
1. třída - kýta
2. třída - ledvina, žebra, plec, hrudí
3. třída - kližky, kolínka, krk, karbanátek, pupek
Použití jednotlivých částí v kuchyni
kýta - minutky (řízky, medailónky, filé), pečení, dušení, smažení
plec - mleté úpravy, dušení, rizota, ragú
ledvina, žebra - pečení, dušení, minutky
krk - na pečení karbanátek - pečení, mleté úpravy
hrudí - pečení, plnění, vaření, zadělávání, dušení
pupek - pečení, plnění, dušení, mleté úpravy
kolínka, - vaření, dušení, pečení
nožičky - vaření, na rosoly
Telecí droby
Mezi telecí droby patří: játra, srdce, plíce, jazyk, mozek, okruží (jsou předžaludky telat a část střeva), slezina, brzlík (je růstová žláza).