43. Pokrmy na objednávku

Minutkové pokrmy - bezmasé Připravujeme z různých druh zeleniny, brambor, sýr, vajec, hub, samostatně nebo jejich vhodnými kombinacemi. Jako doplňky použijeme pro zesílení nebo zjemnění chuti různá koření, destiláty, máslo smetanu, kečup atd. Význam: - rozmanitostí a pestrostí obohacují jídelní lístek - kalorická hodnota závisí hlavně na způsobu tepelné úpravy - na tepelné úprav závisí i stravitelnost - snižují spotřebu masa - mají vysokou biologickou hodnotu Ze zeleniny: Nejčastější tepelné úpravy: opékání, grilování, zapékání, smažení (květák, celer, cuketa, lilek, chřest) Květákový mozeček Uvařený květák orestujeme na cibulce přidáme koření, zalijeme vejci a necháme srazit Zapékaná brokolice s oříšky a nivou Brokolici rozebereme na menší růžičky smícháme s bešamelem, přidáme nastrouhanou nivu, oříšky vložíme do zapékací misky a necháme zapéct. ( častěji se používá jako hotový pokrm) Z brambor: Nejčastěji upravujeme pečením, smažením (bramborák, plněné brambory) Ze sýr: Sýrový špíz Různé druhy sýr nakrájíme na části, střídavě napichujeme na jehlu, obalíme v trojobalu a smažíme Chleba opečeme nasucho zprudka na pánvi. Na plátky chleba položíme kozí sýr, potřeme medem a zabalíme sýr do lístků šalvěje. Uděláme balíček z proscuitta a vložíme pod gril Sýrové fondue Hlubší pánev dobře vytřeme česnekem, nalijeme víno, mírně zahřejeme, přidáme na kostky pokrájený tvrdý sýr a mícháme metličkou. Když se krém rozpustí, přidáme tavený sýr, koření a nakonec solamyl rozmíchaný se zbytkem vína, povaříme na mírném ohni za stálého míchání. Z vajec: Míchaná - vejce rozklepneme, rozmícháme, osolíme, na rozehřátou pánev dáme tuk a vlijeme vejce, mícháme do zhoustnutí ihned podáváme, mžeme připravovat na cibulce - mžeme dále doplovat: slaninou, máslem, sýrem, kečupem, zeleninou, houbami……. Omelety - připravujeme ze dvou vajec, vejce rozšleháme, osolíme a vlijeme na rozpálenou pánev s tukem, necháme srazit a otočíme nebo přeložíme na polovinu, IHNED podáváme - mžeme doplovat: - do syrových vajec - šunkou, hráškem, sterilovanými houbami. - před přeložením - špenátem - vlít na předem orestovanou surovinu - žampióny, zelenina, brambory (selská omeleta), - po dokončení - zavařeninou Z hub: Smažené žampiony, žampiony s vejci, plněné žampiony Kontrolní otázky: 1. Jaký název má ještě lilek a jaké je jeho využití při příprav minutek: 2. Které druhy zeleniny jsou vhodné ke grilování: 3. Bezmasé minutky mají hodnotu: a) biologickou b) kalorickou c) biologickou i energetickou 4. Napište 3 minutkové pokrmy moučné a charakterizujte je: