- materiály pro žáky
- třída 2.K
- TEK (2.K)
- 41. Pokrmy na objednávku
41. Pokrmy na objednávku
Pokrmy na objednávku z ryb, korýš….
Charakteristika V současné dob velmi stoupá obliba rybího masa a výrobku z plod moe, souvisí to se změnou stravovacích návyk, s přechodem na nízkoenergetickou stravu o vysoké biologické hodnot, v tomto směru je významné hlavně maso z mořských ryb. Ryby mají maso, které lze připravovat všemi tepelnými způsoby a jejich úprava je poměrně velmi rychlá, proto je jí možno téměř vždy řadit k minutkovým úpravám.
Úkol č. 1
Popište úkony předběžné úpravy viz učivo 1 a 2. ro):
Nejčastější tepelné úpravy jsou pečení a smažení
Pečení je u nás poměrně oblíbená úprava ryb, má se však provádět pouze na malém množství tuku a proto tato úprava není vhodná pro ryby s dlouhými zahnutými kostmi (je možno je krájet na tenké podkovy), pečení ryb je typicky minutková úprava, přidáváme dochucená bylinková másla
Kapr, candát, štika, pstruh na roštu s bylinkovým máslem očištěnou, naporcujeme, osolíme, potřeme olejem a necháme odležet, zprudka pečeme a v průběhu pečení potíráme olejem, podáváme s bylinkovým máslem.
Aljašská treska na roštu s bylinkovým máslem očištěnou, vykuchanou rybu podle druhu připravíme a naporcujeme, osolíme, opepříme a pokapeme citrónem, potřeme olejem a necháme odležet, zprudka pečeme a v průběhu pečení potíráme olejem, podáváme s bylinkovým máslem.
Smažení - tato úprava je u nás velmi oblíbená, smažit mžeme v trojobalu, strouhanku mžeme nahradit nebo doplnit jinou surovinou, rovněž těstíčka mžeme upravovat - viz. pracovní list . 8
Kapr, candát, štika, pstruh smažený očištěnou, vykuchanou rybu podle druhu připravíme a naporcujeme, osolíme, obalíme v trojobalu a smažíme v dostatečném množství oleje
Aljašská treska smažená ve vinném těstíčku očištěnou, vykuchanou rybu podle druhu připravíme a naporcujeme, osolíme, potřeme citrónem, z vajec, vína, hladké a hrubé mouky připravíme těstíčko, necháme chvíli odležet a namáčíme do něj porce kapra, okamžitě vložíme do rozehřátého oleje a smažíme