- materiály pro žáky
- třída 2.K
- TEK (2.K)
- 38. Pokrmy na objednávku
38. Pokrmy na objednávku
Pokrmy na objednávku z vepřového masa
Používáme maso z těchto částí:
Úkol. č. 1
Popište jednotlivé části (učivo z 2. ročníku)
Z vnitřností - játra, mozeček, jazyk (vařený) Uzená masa - vařenou šunku, krkovičku.
Předběžná úprava - upravujeme krájením na porce, odblaňujeme, naklepáváme, plníme,
Úkol č. 2
Doplňte další úkony předběžné úpravy masa:……………………………………….
Tepelná úprava – viz pracovní list . 1
Úkol č. 3
Popište tepelnou úpravu masa na roštu:……………………………………………….
Popis částí mas a charakteristiky jednotlivých pokrm
vepřové žebírko – plátek masa s žeberní kostí odseknutý z vepřové pečen, na porci používáme většinou jedno žebírko přírodní vepřové žebírko – odseknout, nakrájet blány, opéct, moučné máslo, dochutit srbské vepřové žebírko – přelité dušenou směsí paprik a rajčat sikulské vepřové žebírko – přelité předem připraveným sikulským zelím zjemněným smetanou cikánské vepřové žebírko – aromatizované česnekem, obložené hřebínkem opečené slaniny a brambor smažené vepřové žebírko
vepřová kýta a panenka – na řízky, filé, steaky, medailonky, pokrmy na jehle (špízy, ražniči), krájení na nudličky, kostičky (na způsob číny) vepřový řízek – plátek ukrojený z kýty vepřové filé (steak) – silnější plátek masa ukrojený z netučné části kýty vepřové medailonky - jsou menší okrouhlé plátky krájené z vepřové panenky nebo z kýty pokrmy na jehle - vhodně upravené maso krájené ve formě medailónků, kostek nebo hranolky, které střídavě napichujeme na kovové jehly s ostatními různými surovinami (uzeniny, anglická slanina, žampióny, šunka, cibule, rajčata, paprika) brněnský řízek – plátek masa z kýty naplněný směsí (uzenina, hrášek vejce), obalený v trojobalu a smažený na tuku řízek Ondráš (Krakonoš) – plátek kýty obalený v bramborákovém těstíčku a smažený na tuku
vepřová krkovička – na steaky a na smažení obalená v trojobalu, máčená v různých těstíčkách
vepřový bek – pouze v mletém stavu (soukenický řízek, mletý řízek se sýrem)
Úkol č. 4 napište 4 druhy těstíček
Úkol č. 5 v recepturách teplé kuchyně nebo na internetových stránkách vyhledejte alespoň 2 pokrmy na objednávku z vepřových vnitřností a napište jejich strunou charakteristiku: