- materiály pro žáky
- třída 2.K
- TEK (2.K)
- 36. Pokrmy na objednávku
36. Pokrmy na objednávku
Minutky z roštěnce
Roštěnec v předběžné přípravě krájíme, naklepáváme, důležité je naseknout okrajové blány, kořenit a nakládat
- obvyklá váha 150g (při dnešních trendech relativní)
Tepelně upravujeme:
- polosyrový: bleu raw (blé-ró) Doba trvání přípravy je přibližně jedna minuta z jedné strany a jedna
minuta z druhé strany. Pro české hosty se téměř nepřipravuje.
- krvavý sonant-rare (se_an-rér) Doba přípravy takového pokrmu trvá cca 2 minuty z každé strany povrch je opečený, vnitřek růžový a střed je krvavý.
- středně propečený á point-médium (poen-midijem) Doba přípravy je zhruba 3-4 minuty po každé straně, maso na povrchu má kůrku, uvnitř je růžový. U českého hosta je tato úprava velice oblíbená
- dobře propečený: biencuit-welldone (bjenkvi-velden) doba přípravy je 5 minut po každé
- krájíme zpravidla na plátky (roštěnky) např.
vídeňská roštěná - plátek z nízkého roštěnce, uvnitř růžový, povrch zdobený dozlatova osmaženými kolečky cibule. Šťávu zahušťujeme moučným máslem. Tip na cibuli- obalit v mouce a po osmažení ještě horké jemně prosolit - má lepší chuť a déle si zachová křupavost
roštěná po orientálsku - šťáva s vložkou směsi dušené cibule, žampiónů, zelené papriky a
rajčatového protlaku, chuťově zvýrazněné červeným vínem, česnekem a worcesterem
roštěná po milánsku - obložená opečenými rajčaty (oloupat) přelitá výraznou rajčatovou šťávou.
dvojitá roštěná (rumpsteak)- 300-400g, ostatní stejné jako u předchozích postupů
Kontrolní otázky:
1. V ČR je neoblíbenější tepelná úprava roštěnce na způsob: a) bleu raw b) sonant-rare
c) médium
2. Dvojitá roštěná se nazývá: a) rumpsteak b) chateubriand c)welldone
3. Obvyklá váha roštěnky je: a) 200gr. b) 150gr. c) 100gr. d) 250gr.
4. Vypočítejte potřebné množství roštěnce na přípravu dvojité roštěné pro 30 osob v gr. a kg: