- materiály pro žáky
- třída 2.K
- TEK (2.K)
- 62.-63. Studená kuchyně
62.-63. Studená kuchyně
Studená kuchyně –CHLEBÍČKY, KANAPKY, CHUOVKY
Na přípravu chlebíčků chuťovek, kanapek používáme různé druhy pečiva a chleba, které krájíme do úhledných tvar. Podklad většinou tvoří – saláty, pomazánky, pěny, fáše, pochoutková másla, nanášíme na n potraviny a výrobky ve vhodných chuťových i barevných kombinacích. Rozdělujeme do několika kategorií, které nesou obvykle název po hlavní surovin. Pokud připravujeme chlebíčky v kombinacích se studenými saláty, jsou tyto saláty více vázány majonézou i marinádou a tedy i hustší konzistence. Důležitá je účelnost - nejen musí vypadat hezky, ale host je musí dokázat sníst, po uchopení chlebíček se nesmí rozpadnout.
Chlebíčky- jsou obvykle na více soust nebo jako samostatná svačina Kanapky (malé chlebíčky) – by měly být na dvě sousta Chuťovky (jednohubky) – jedno sousto
Tyto výrobky mžeme podávat jako: předkrm, svačinku, součást rautových stol, k vínu……………
Chlebíčky 1. Chlebíčky masové - s uzeným jazykem, s rostbífem, se šunkovou pnou, se šunkou a ananasem … 2. Chlebíčky salátové - s vlašským salátem, pařížským, s vajíčkovým salátem, krevetkovým…….. 3. Chlebíčky sýrové- s olomouckými tvarůžky, tvarohové (mohou být kombinované s ovocem), s nivou, se sýrovou pnou 4. Ostatní chlebíčky- s uzeným úhořem- vegetáňské, s uzeným lososem, s kaviárem, s tresčími játry
Obložený chlebíček s Herkulesem a uzeným sýrem
Složení: pečivo, máslo, salám Herkules, tvrdý uzený sýr, vejce, okurka, rajče, majonéza, čerstvá petrželka, kapie
Obložený chlebíček sýrový
Složení: pečivo, sýrová pomazánka, vejce, rajče, okurek, petrželka
Chuťovky - jednohubky
Chuťovka s olivou - tvrdý sýr, oliva
Chuťovka s hroznovým vínem- tvrdý sýr, hroznové .víno
Chuťovka s mandarinkou - tvrdý sýr, mandarinka
Jednohubka s nivovou kuličkou pečivo, sýr niva, paprika
Jednohubka se šunkovým kornoutkem- pečivo, máslo, šunka, okurka, paprika
Jednohubka hermelínová- pečivo, máslo, sýr Hermelín, okurka,
Jednohubka s vysočinou a olivou- pečivo, máslo, vysočina, tvrdý sýr, okurka, paprika, oliva, čerstvá petrželka
Úkol: 1. Popište rozdíl mezi chlebíčkem, chuťovkou a kanapkou:
2. Napište jaké je využití t2chto výrobků:
3. Ze studených norem vyhledejte další 3 druhy chlebíčků a chuťovek a napište jejich charakteristiku: