53.-55. Studená kuchyně

Studená kuchyně Charakteristika: Výrobky studené kuchyně jsou velmi zdravé, protože se při jejich výrob používají často syrové suroviny, které jsou bohaté na vitamíny. K příprav výrobků studené kuchyně je zapotřebí znát i teplou kuchyni, protože se při jejich příprav používají také tepelné zpracované suroviny. Při úprav studených pokrm je třeba dbát, aby byly chuťově výraznější, nebo při nich odpadá působení tepla, které vytváří v teplých jídlech aromatické látky a chuťově je uplatňuje.. Výhodou studené kuchyně není jen vhodné využití surovin méně vzhledných a takových, kterých nelze dobře upotřebit v teplé kuchyni (nap. okraj mas nebo ocas a hlav z vařených ryb apod. Poskytuje krom toho i mnoho dalších výhod, zejména tu, že umožňuje podat občerstvení v kteroukoli denní hodinu, vyhovuje dokonaleji individuálním chutím a přáním, jídla se snáze dají upravit a koření se není třeba obávat, že pokrmy vychladnou. Jídla ze studené kuchyně vyvolávají chuť k jídlu, vyměšování trávicích šťáv a tím umožňuje dokonalejší trávení a využití použitých surovin. Zásady při přípravě: - úprava pokrm studené kuchyně je velmi náročná a vyžaduje mimořádné pečlivosti, nápaditosti a smyslu pro harmonii barev a chuti. - hlavním technologickým požadavkem při jejich přípravě je: prvotřídní jakost, čerstvost a nezávadnost použitých potravin - hotové výrobky uskladňujeme v chlazených vitrínách, v chladničkách a v chlazených boxech Nejčastěji používané potraviny: jatečné maso, drůbež, ryby, korýši, uzenářské výrobky, zelenina, ovoce, vejce, brambory, sýry, smetana, máslo, olej, různé druhy koření, dochucovací prostředky............... Úkol . 1 Napište několik druh uzenářských výrobků Výrobky studené kuchyně podáváme jako: - studené předkrmy ( chuťovky, chlebíčky, rolky, plněná a obložená vejce, plněná zelenina a ovoce, složité majonézy, výrobky v aspiku, koktejly, výrobky ze sýr, paštiky, pěny ........... - samostatný pokrm ( masové rolády, galantiny a huspeniny, obložené mísy, saláty, plněné ryby....... Úkol . 2 Hlavním technologickým požadavkem při příprav je: Úkol . 3 Napište několik druh dochucovacích prostředků, které se využívají při přípravě Úkol . 4 Popište význam výrobků studené kuchyně: