- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 3. Obsah a úloha jakosti
3. Obsah a úloha jakosti
Kvalita a jakost zboží
KVALITNÍ VÝROBEK JE TEHDY, KDYŽ SE VRACEJÍ ZÁKAZNÍCI, NÉ VÝROBKY
Kvalita zboží
- označení hodnoty zboží, struktura zboží
- nejzákladnější podmínka kvality potravin je bezpečnost a hygiena potravin – bezpečná konzumace
Jakost zboží
- je třídění kvality, zařazování zboží do skupin
- kategorie I. jakost, II. jakost
2x klikni pro úpravu
Kontrolní orgány
ČOI
SPZP
SVS
Pravomoci ČOI – kontroluje
• poctivost prodeje
• klamání spotřebitele
• prodej falzifikátů
• informační povinnost prodejce
• kontrola dokladů
Pravomoci SZPI – kontroluje
• kontroluje podmínky prodeje – aby nedošlo k ohrožení zdraví spotřebitele
• trvanlivost výrobků
Pravomoci SVS – co může kontrolovat
• prodej živých zvířat
• prodej nebaleného výsekového masa a zvěřiny