82.-83 mikroorganismi a mléčné bakterie

Zakysané mléčné výrobky Výrobky biologického srážení mléka. Kyselina mléčná vzniká mléčným kvašením a sráží bílkoviny mléka V ý z n a m : - bakterie mléčného kvašení příznivě ovlivňují střevní mikroflóru - vedlejším produktem kvašení jsou též vitamíny B1, B2, B6 - jsou dietním nápojem Mezi zakysané výrobky patří - jogurty, acidofilní mléko, biokys, kysané mléko, kysaná smetana, podmáslí, kefírové mléko J o g u r t y - se u nás vyrábí z kravského nebo kozího mléka, popř. ze smetany Typy jogurtů - bílý - s přísadami /ovoce, zelenina, dřeň, čokoláda, müsli…./ - jogurtové nápoje - speciální j. / s Juwimem,diabetické, vitaminizované/ - jogurty dle tučnosti: nízkoenergetické, polotučné, plnotučné, smetanové K y s a n á smetana na trhu: - kysaná smetana 12%, pochoutková 16%, krémovitá 18%, lahůdková 40% - kysané mléko - polotučné, plnotučné, vitaminizované - acidofilní mléko - nízkotučné, polotučné, plnotučné - biokys - zahuštěné mléko sušinou / 15,3%/, tučnější, zakysané - kefírové mléko - obsahuje malé mn.oxidu uhličitého a etanolu - podmáslí- na trhu - konzumní /bez tuku/ a šlehané /1% tuku/,vedl.produkt při výr. másla