- materiály pro žáky
- třída 1.F
- POF (1.F)
- 82.-83 mikroorganismi a mléčné bakterie
82.-83 mikroorganismi a mléčné bakterie
Zakysané mléčné výrobky
Výrobky biologického srážení mléka. Kyselina mléčná vzniká mléčným kvašením a sráží bílkoviny mléka
V ý z n a m : - bakterie mléčného kvašení příznivě ovlivňují střevní mikroflóru - vedlejším produktem kvašení jsou též vitamíny B1, B2, B6 - jsou dietním nápojem
Mezi zakysané výrobky patří - jogurty, acidofilní mléko, biokys, kysané mléko, kysaná smetana, podmáslí, kefírové mléko
J o g u r t y - se u nás vyrábí z kravského nebo kozího mléka, popř. ze smetany
Typy jogurtů
- bílý
- s přísadami /ovoce, zelenina, dřeň, čokoláda, müsli…./
- jogurtové nápoje
- speciální j. / s Juwimem,diabetické, vitaminizované/
- jogurty dle tučnosti: nízkoenergetické, polotučné, plnotučné, smetanové
K y s a n á smetana na trhu:
- kysaná smetana 12%, pochoutková 16%, krémovitá 18%, lahůdková 40%
- kysané mléko - polotučné, plnotučné, vitaminizované
- acidofilní mléko - nízkotučné, polotučné, plnotučné
- biokys - zahuštěné mléko sušinou / 15,3%/, tučnější, zakysané
- kefírové mléko - obsahuje malé mn.oxidu uhličitého a etanolu
- podmáslí- na trhu - konzumní /bez tuku/ a šlehané /1% tuku/,vedl.produkt při výr. másla