- materiály pro žáky
- třída 1.F
- POF (1.F)
- 84.-85. tvaroh
84.-85. tvaroh
Tvaroh
V ý r o b a vysrážením mléka pomocí- kyseliny mléčné /tzv. kyselé srážení a vzniká tvarohovina
- syřidla /obs.enzym chymozin/ tzv. sladké srážení a vzniká sýřenina - použití při výr. sýrů
T r ž n í druhy tvarohů
- tvaroh s krátkou trvanlivostí - měkký /konzumní, jemný, tučný/, trvanlivost 3 dny
- tvrdý / v prodeji pod názvem tvaroh na strouhání/
- tvaroh s prodlouženou trvanlivostí - jemný, tučný / trvanlivost 10 dnů/
- tvarohové speciality - termixy, Pribináček, Duha, Bobík, Nicola, Danette, Tovo….
Z a h u š t ě n é mléčné výrobky
- jsou to kondenzované mléčné výrobky, které mají delší trvanlivost / ml.konzervy/. - na trhu - kondenzované mléko neslazené /Tatra/, slazené /Salko, Piknik/, kondenzované kakao slazené /Pikao/, kondenzovaná smetana / Jesenka/.
S u š e n é mléčné výrobky
- v mléce se upraví tučnost a šetrně se suší. Používají se k výživě kojenců a v potr.průmyslu