84.-85. tvaroh

Tvaroh V ý r o b a vysrážením mléka pomocí- kyseliny mléčné /tzv. kyselé srážení a vzniká tvarohovina - syřidla /obs.enzym chymozin/ tzv. sladké srážení a vzniká sýřenina - použití při výr. sýrů T r ž n í druhy tvarohů - tvaroh s krátkou trvanlivostí - měkký /konzumní, jemný, tučný/, trvanlivost 3 dny - tvrdý / v prodeji pod názvem tvaroh na strouhání/ - tvaroh s prodlouženou trvanlivostí - jemný, tučný / trvanlivost 10 dnů/ - tvarohové speciality - termixy, Pribináček, Duha, Bobík, Nicola, Danette, Tovo…. Z a h u š t ě n é mléčné výrobky - jsou to kondenzované mléčné výrobky, které mají delší trvanlivost / ml.konzervy/. - na trhu - kondenzované mléko neslazené /Tatra/, slazené /Salko, Piknik/, kondenzované kakao slazené /Pikao/, kondenzovaná smetana / Jesenka/. S u š e n é mléčné výrobky - v mléce se upraví tučnost a šetrně se suší. Používají se k výživě kojenců a v potr.průmyslu