- materiály pro žáky
- třída 1.F
- POF (1.F)
- 86.-88 sýry
86.-88 sýry
S Ý R Y
se vyrábí a/ z tvarohoviny (kyselé sýry) b/ ze sýřeniny (sladké sýry)
R o z d ě l e n í s ý r ů
Podle původu - kravské, ovčí, kozí
Podle obsahu sušiny
- měkké ( do 45% obsahu sušiny
- tvrdé ( nad 45% obsahu sušiny )
Podle obsahu tuku v sušině
- hubené ( do 10% obsahu)
- čtvrttučné ( obs. l0% tuku)
- polotučné ( obsahují 20% tuku)
- tříčtvrtětučné ( obs. 30% tuku)
- tučné ( obsahují 40% tuku)
- plnotučné ( obsahují 45% tuku)
- smetanové ( obsahují 50% tuku)
- vysokotučné ( obsah tuku nad 50%)
Podle způsobu výroby
- přírodní ( sladké, kyselé)
- tavené ( druhové, směsné, s přísadou neb příchutí, uzené, lehce roztíratelné)
V ý z n a m sýrů ve výživě:
- mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin a vysoký obsah minerálních látek ( hlavně Ca, P). Z vitamínů zejména A, B2.
V ý r o b a přírodních sýrů
Při výrobě sladkých sýrů se sýřenina krájí, pak se drolí, solí, zahřívá a formuje se z ní sýr. Současně se upravuje obsah vody (syrovátka se nechá odkapat, nebo se lisuje sýřenina). U plísňových sýrů se sýřenina očkuje ušlechtilou plísní. Pak se sýry solí a nechávají případně zrát. Při zrání vznikají organické kyseliny, oxid uhličitý, štěpí se bílkoviny a sýr získává své typické vlastnosti.
Kyselé sýry se vyrábějí z tvarohoviny. Tvarohovina se rozřeže, zbaví se syrovátky. Podle druhu se ochucuje, tvaruje, solí (Imperiál, Mozzarela) zrající - Olomoucké tvarůžky
Měkké sýry
- zrající pod mazem ( omývatelné) př. Romadúr, Dezertní sýr, Pivní sýr, Žumbera
- sýry zrající v chladu nejprve se těsto paří, poté zraje při teplotě 5-8°C ( př. Zlato)
- sýry zrající v solném nálevu ( př. Balkánský, Jadel)
Tvrdé sýry
- s vysokodohřívanou sýřeninou (Ementál, Madeland, Parmazán)
- s nízkodohřívanou sýřeninou ( Tylžský, Gouda, Javor, Čedar, Eidam, Otava) - kozí hnětený sýr (Mikeš, Hněvšín, s příchutěmi - vhodné pro alergiky na kravské mléko)
Plísňové sýry
- s plísní uvnitř těsta ( Niva, Rokfór, Gorgonzola)
- s plísní na povrchu (Camembert, Hermelín, de Brie)
Ovčí sýry
- s neformovanou sýřeninou ( brynza)
- s formovanou sýřeninou ( pařené - Oštěpek, Parenica)
Tavené sýry
- se vyrábí z přírodních sýrů s přidáním tvarohu, smetany, tavicích solí a různých příchutí