89.-91 máslo, smetana

MÁSLO emulze mléčného tuku a vody. Význam : zdroj energie, snadná stravitelnost, vhodné pro děti a dietní stravování, vitamín A, D. Negativní vlastnost - obsahuje cholesterol. VÝROBA Stloukáním pasterizované smetany. Tuk se shlukuje do máselného zrna a odděluje se podmáslí. Zrno se propírá vodou, formuje a balí. Skladování od 1 do 6°C. R O Z D Ě L E N I : - čerstvé máslo - výběrové, se smetanovým zákysem, čerstvé máslo - skladované - jakostní zmrazené máslo, stolní máslo - speciální - solené, ochucené, s rostlinným tukem, pomazánkové máslo. Smetana T e k u t é mléčné výrobky - ochucená mléka - smetana S m e t a n a - vyrábí se odstřeďováním syrového předehřátého mléka na 35°C. Smetana se tepelně ošetří pasterizací a okamžitě ochladí T r ž n í druhy - smetana do kávy 6% tuku - smetana sladká 12% - smetana ke šlehání 33% tuku, ochucená 32% tuku Jakost smetany se posuzuje senzoricky a chemicko-fyzikálně.