- materiály pro žáky
- třída 1.F
- POF (1.F)
- 89.-91 máslo, smetana
89.-91 máslo, smetana
MÁSLO emulze mléčného tuku a vody.
Význam : zdroj energie, snadná stravitelnost, vhodné pro děti a dietní stravování, vitamín A, D.
Negativní vlastnost - obsahuje cholesterol.
VÝROBA
Stloukáním pasterizované smetany. Tuk se shlukuje do máselného zrna a odděluje se podmáslí. Zrno se propírá vodou, formuje a balí. Skladování od 1 do 6°C.
R O Z D Ě L E N I :
- čerstvé máslo - výběrové, se smetanovým zákysem, čerstvé máslo
- skladované - jakostní zmrazené máslo, stolní máslo
- speciální - solené, ochucené, s rostlinným tukem, pomazánkové máslo.
Smetana
T e k u t é mléčné výrobky
- ochucená mléka
- smetana
S m e t a n a
- vyrábí se odstřeďováním syrového předehřátého mléka na 35°C. Smetana se tepelně ošetří pasterizací a okamžitě ochladí
T r ž n í druhy
- smetana do kávy 6% tuku
- smetana sladká 12%
- smetana ke šlehání 33% tuku, ochucená 32% tuku
Jakost smetany se posuzuje senzoricky a chemicko-fyzikálně.