72.-74 umělá sladidla

NÁHRAŽKY CUKRU A SYNTETICKÁ SLADIDLA Náhražky cukru jsou potraviny , které se mohou používat k vaření, pečení a slazení potravy místo cukru. Jsou to látky přírodního původu, chutí a výživovou hodnotou odpovídající sacharóze. Syntetická sladidla jsou uměle připravené chemickou cestou, často mají vyšší sladící schopnost než cukr, nemají však výživnou ani energetickou hodnotu. Na trhu jsou ve formě tabletek, tekutá nebo sypká sladidla. Sorbit - je vhodný pro diabetiky, jeho sladivost je asi poloviční než u cukru. V přírodě se vyskytuje v ostružinách, některých druzích jádrového, bobulového a peckového ovoce. Sacharin - je umělé sladidlo třistakrát sladší než cukr. Nahrazuje cukr při odtučňovacích dietách, V ojedinělých případech se používá ke slazení některých potravinářských výrobků. Nedoporučuje se dlouhodobě používat. Aspartam - je asi dvěstěkrát sladší než cukr. Není vhodný pro tepelnou úpravu, teplem se ničí. Kandisin - je sladký sirup bez nežádoucích příchutí, i při vyšších teplotách zůstává sladký.