17. Látky živící - biologická a energetická hodnota potravin

Energetická a biologická hodnota potravin Energetická hodnota potravin Zdrojem energie v potravinách jsou základní organické živiny - tuky, glycidy, bílkoviny. Energetická hodnota potravin je množství energie, která se uvolňuje při jejich spálení, případně při jejich dokonalém strávení v organismu. Vyjadřuje se v joulech J, nebo v kilojoulech kJ (čti kilodžauly). Energetická hodnota potravin je množství energie, které se uvolňuje při jejich 1 g tuku uvolní 38 kJ 1 g glycidů nebo bílkovin uvolní 17 kJ Energetický příjem potravin musí odpovídat energetické potřebě člověka a poskytnout mu dostatek energie pro základní látkovou výměnu, pro zpracování a přeměnu potravy, pro udržení stálé tělesné teploty, růst a pracovní činnost člověka. Rozhodující pro potřebu energie je fyzická práce a teplota prostředí ve kterém člověk žije. Pokud člověk vykonává svalovou práci a žije v chladném prostředí, spotřebuje větší množství energie. Ve vyšším věku se energetická potřeba naopak snižuje a využití potravin je o něco menší. Příčinou je menší tělesná aktivita a pokles aktivní tělesné hmotnosti. Naopak v dětském věku a u mladistvích se nároky na energii zvyšují neboť dochází k růstu tělesné hmoty. Biologická hodnota potravin Biologickou hodnotu potravin vytváří zejména obsah vitamínů, minerálních látek, nezbytných mastných kyselin a plnohodnotných bílkovin.Tyto látky jsou nutné pro zabezpečení činnosti všech orgánů v těle. Biologická hodnota potravin je množství biologických a funkčně důležitých složek potravin - zejména vitamínů, minerálních látek a bílkovin. Biologická hodnota potravin se mění nevhodným nebo dlouhodobým skladováním (zejména ovoce a zeleniny). Výrazně může poklesnout dlouhodobým varem vitamín C, B 1,2,6, světlo narušuje např. vitamín A, B2 a vitamín C.