- materiály pro žáky
- třída 1.F
- POF (1.F)
- 29.-31 vitamíny - druhy, zdroje
29.-31 vitamíny - druhy, zdroje
Charakteristika
Vitamíny se vyskytuji v živočišných i rostlinných produktech.
Mají ochranou funkci, působí při látkové přeměně
Lidský organizmus si je neumí vytvořit (výjimkou jsou vitamíny D a K)
Některé provitamíny se až v lidském těle mění na vitamíny např. karoten
Nedostatek, nadbytek vitamínů
Hypovitaminóza – částečný nedostatek vitamínu – příznaky- slabost, únava, odolnost proti nakažlivým chorobám
Avitaminóza – úplný nedostatek vitamínů, způsobuje spoustu onemocnění např. kurděje
Hypervitaminóza – nadbytek některých vitamínů, při vyvážené stravě nevzniká
Význam vitamínů
Řídí přeměnu minerálních látek.
Působí při metabolizmu hlavních živin.
Udržuje normální stav kůže, sliznic, krevní srážlivost, tvorbu červených krvinek, hormonů a ochranných látek, rozmnožovací funkci.
Rozdělení vitamínů
Vitamíny rozpustné ve vodě – C, P, H, PP, vitamíny skupiny B
Vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E, K