29.-31 vitamíny - druhy, zdroje

Charakteristika Vitamíny se vyskytuji v živočišných i rostlinných produktech. Mají ochranou funkci, působí při látkové přeměně Lidský organizmus si je neumí vytvořit (výjimkou jsou vitamíny D a K) Některé provitamíny se až v lidském těle mění na vitamíny např. karoten Nedostatek, nadbytek vitamínů Hypovitaminóza – částečný nedostatek vitamínu – příznaky- slabost, únava, odolnost proti nakažlivým chorobám Avitaminóza – úplný nedostatek vitamínů, způsobuje spoustu onemocnění např. kurděje Hypervitaminóza – nadbytek některých vitamínů, při vyvážené stravě nevzniká Význam vitamínů Řídí přeměnu minerálních látek. Působí při metabolizmu hlavních živin. Udržuje normální stav kůže, sliznic, krevní srážlivost, tvorbu červených krvinek, hormonů a ochranných látek, rozmnožovací funkci. Rozdělení vitamínů Vitamíny rozpustné ve vodě – C, P, H, PP, vitamíny skupiny B Vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E, K