- materiály pro žáky
- třída 1.F
- POF (1.F)
- 4.-6Přejímka zboží, skladování
4.-6Přejímka zboží, skladování
Skladování
Skladování – druhy skladů, zásady správného skladování
Skladování potravin
Skladování potravin je třeba věnovat velkou pozornost. Rozhodující je teplota a čistota vybavení, vlhkost a čistota ovzduší, větrání skladových prostor.
Druhy skladů:
Suché:
Udržuje se v nich teplota kolem +18 °C. Skladuje se zde převážně cukr, pečivo, obiloviny, luštěniny, olej.
Chladné:
Zde se udržuje přirozená teplota. Zásada v tomto skladu je, že převládá vysoká vlhkost a prostory musí být dokonale větrány. Skladují se zde převážně brambory, ovoce, zelenina, nápoje, kompoty nebo vejce.
Chlazené:
Udržuje se zde teplota od 0°C do +10 °C. Vše se musí skladovat odděleně. Chlazené sklady využíváme např. pro maso, drůbež, cukrářské výrobky, masné výrobky, mléčné výrobky.
Mrazící:
Udržuje se zde teplota od -18 °C až do -22 °C. V těchto skladech lze skladovat potraviny i dlouhodobě. Skladuje se zde např. maso, ryby, pečivo nebo polotovary.
Jaké zásady dodržovat při skladování
Potraviny musí být uloženy ve vhodných sáčcích, dózách nebo skladovacích boxech.
Pravidelně kontrolujeme jakost potravin
Zpracováváme vždy potraviny, které byly uskladněny dříve.
Vadné nebo zkažené potraviny se musí neprodleně ze skladu odstranit.
Aromatické látky jako např. koření skladujeme odděleně, aby nám nenačichla jiná skladovaná potravina.
S potravinami se nesmí skladovat např. čistící prostředky.
Pravidelně kontrolujeme teplotu skladu.
Nezapomínáme na hygienu.
Hygiena při manipulaci s potravinami
Každý pracovník, který přijde do styku s potravinami je povinen se nechat vyšetřit lékařem a podrobí se vstupní prohlídce. Musí si osvojit znalosti z hygienického minima a lékař mu vystaví zdravotní průkaz, který je uložen u vedoucího na pracovišti.
Přejímka zboží
Skladování – druhy skladů, zásady správného skladování
Skladování potravin
Skladování potravin je třeba věnovat velkou pozornost. Rozhodující je teplota a čistota vybavení, vlhkost a čistota ovzduší, větrání skladových prostor.
Druhy skladů:
Suché:
Udržuje se v nich teplota kolem +18 °C. Skladuje se zde převážně cukr, pečivo, obiloviny, luštěniny, olej.
Chladné:
Zde se udržuje přirozená teplota. Zásada v tomto skladu je, že převládá vysoká vlhkost a prostory musí být dokonale větrány. Skladují se zde převážně brambory, ovoce, zelenina, nápoje, kompoty nebo vejce.
Chlazené:
Udržuje se zde teplota od 0°C do +10 °C. Vše se musí skladovat odděleně. Chlazené sklady využíváme např. pro maso, drůbež, cukrářské výrobky, masné výrobky, mléčné výrobky.
Mrazící:
Udržuje se zde teplota od -18 °C až do -22 °C. V těchto skladech lze skladovat potraviny i dlouhodobě. Skladuje se zde např. maso, ryby, pečivo nebo polotovary.
Jaké zásady dodržovat při skladování
Potraviny musí být uloženy ve vhodných sáčcích, dózách nebo skladovacích boxech.
Pravidelně kontrolujeme jakost potravin
Zpracováváme vždy potraviny, které byly uskladněny dříve.
Vadné nebo zkažené potraviny se musí neprodleně ze skladu odstranit.
Aromatické látky jako např. koření skladujeme odděleně, aby nám nenačichla jiná skladovaná potravina.
S potravinami se nesmí skladovat např. čistící prostředky.
Pravidelně kontrolujeme teplotu skladu.
Nezapomínáme na hygienu.
Hygiena při manipulaci s potravinami
Každý pracovník, který přijde do styku s potravinami je povinen se nechat vyšetřit lékařem a podrobí se vstupní prohlídce. Musí si osvojit znalosti z hygienického minima a lékař mu vystaví zdravotní průkaz, který je uložen u vedoucího na pracovišti.