63. Jednoduché moučníky a těsta

Jednoduché moučníky a těsta - dělení Moučné sladké pokrmy jsou tradiční skupinou české kuchyně, nabídka je pestrá. Nevýhodou je vysoká energetická hodnota. Pokrmy je vhodné doplňovat ovocem nebo různými náplněmi. Moučné pokrmy se připravují ze všech druhů pšeničné mouky, vajec, cukru, másla nebo mléčného tuku jako je hera a mléka. Na ochucení těsta se používá citrónová nebo pomerančová kůra, vanilkový cukr, špetka soli, muškátový oříšek nebo květ. V případě že těsto kypříme, používáme tuhý bílkový sníh, kypřící prášek do pečiva nebo kvasnice. Na náplně používáme ovoce nebo výrobky z ovoce jako jsou povidla a džemy, mák, ořechy, tvaroh. Dělení: Kaše Pudinky Nákypy Pokrmy z těst: lité, piškotové, bramborové, kynuté, tvarohové…. Kaše, pudinky, nákypy Kaše Připravujeme je z krupice, rýže, ovesných a pšeničných vloček, pohanky, kukuřice a jahel. Do vroucího, mírně osoleného mléka, zavaříme základní surovinu. Podáváme sypané skořicí, kakaem, cukrem, čokoládou a poléváme máslem. Příklad: Krupicová kaše, rýžová kaše Pudinky Jsou jemné druhy teplých moučníků, upravené vařením v páře nebo ve vodní lázni. Vaří se ve vymazaných formách a při podávání je doplňujeme ovocnými šťávami, pěnami a šlehačkou. Kávový pudink: máslo, mouku, mléko a vařenou kávu provaříme. Směs necháme vychladnout. Žloutky a cukr vymícháme do zpěnění a vše společně zlehka promícháme. pudinkovou formu vymastíme máslem, vysypeme moukou, naplníme do tří čtvrtin a vaříme ve vodní lázni. Nákypy Připravujeme z mléka, vajec, másla, cukru, ovoce a předem tepelně připravených surovin, např. rýže, krupice. Připravujeme je pečením, zapékáním v troubě nebo vařením ve vodní lázni Hmotu plníme do máslem vymaštěné a strouhankou vysypané formy jen do tří čtvrtin, tepelnou úpravou nabývají. Nákypy podáváme teplé s ovocnými šťávami a kompoty. Rýžový nákyp s jablky: Rýži dusíme v osoleném mléce. Do vychladlé vmícháme vyšlehané žloutky s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Přidáme sníh z bílků a cukru. Rozetřeme na vymaštěný pekáč, poklademe plátky jablek, směsí skořice s cukrem a propláchnutými spařenými rozinkami. Poklademe další vrstvou rýže, pokapeme máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Před podáváním sypeme moučkovým cukrem Moučníky z litých těst Pokrmy z litých těst Lité těsto se připravuje z mléka, vajec, cukru, soli, mouky. Používá se na přípravu palačinek, trhanců. Kynuté lité těsto se používá na přípravu lívanců. Kvalita těsta závisí na druhu mouky, vejcích, správné hustotě. Trhanec – připravíme ze žloutků, mléka, polohrubé mouky, citronové kůry, rozinek, soli, cukru a sněhu z bílků. Pečeme ve vyhřáté troubě. Propečené těsto roztrháme vidličkou na menší kousky a dopečeme. Podáváme s přísadou ovocných šťáv a kompotů. Pokrmy z piškotového těsta Pokrmy z piškotového těsta Lehká piškotová těsta - celá vejce šleháme s cukrem (krupicí) do husté pěny, lehce zamícháme mouku. Použijeme na rolády. Jiný postup - bílky vyšleháme s polovinou dávky cukru, žloutky s druhou částí. Obě hmoty spojíme a vmícháme mouku. Vhodné na omelety (Štěpánská, Monako) Třená piškotová těsta - tuk třeme s cukrem a postupně přidáváme žloutky. Bílky vyšleháme s cukrem. Po vyšlehání obě hmoty spojíme, vmícháme mouku a chuťové doplňky. Piškotová těsta pečeme na vhodné pánvi, v různých formách nebo na plechu s pečícím papírem ve středně vyhřáté troubě. Pokrmy z bramborového těsta BRAMBOROVÉ TĚSTO Připravené bramborové těsto, ( z vařených brambor, mouky hrubé, krupice, vajec, soli) používáme k přípravě knedlíků, taštiček, šišek apod. Moučníky z brambor podáváme ihned po uvaření uchováním na teple tuhnou a osychají. Bramborové šišky Povidlové taštičky Ovocné knedlíky Moučníky z tvarohu Moučné pokrmy z tvarohového těsta Připravujeme z měkkého tvarohu, vajec, hrubé mouky, tuku a mléka. Používáme k přípravě jemných knedlíků a tvarohových ovocných knedlíků. Např.: Švestkové knedlíky tvarohové Vyšleháme tuk s vejci, solí, měkkým tvarohem, mlékem a přidáme hrubou mouku. Těsto vyválíme na plát, krájíme na čtverce a plníme ovocem. Vaříme zvolna v mírně osolené vodě. Knedlíky sypeme tvarohem, moučkovým cukrem a přelijeme máslem. Moučné pokrmy z těstovin Uvařené těstoviny, podávané v menším množství např. s mákem. Nudlový nákyp s tvarohem ynuté těsto - příprava Používáme pro přípravu teplých i studených moučníků (vdolky, koláče, buchty, knedlíky….) Těsto připravujeme z mouky hladké, polohrubé i hrubé, vždy prosáté. Dále přidáváme vejce, cukr, tuk, droždí a chuťových přísad. Nejdříve připravíme kvásek, do mouky přidáme ostatní suroviny a následně vykynutý kvásek. Řádně promícháme, poprášíme moukou, přikryjeme a na teplém místě necháme vykynout. Kynutá těsta upravujeme: vařením, pečením, smažením. Příklady: Kynuté knedlíky s povidly Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem Moučníky z kynutého těsta Výrobky z kynutého těsta tepelně upravujeme vařením ve vodě nebo v páře (ovocné knedlíky), pečením na tukem vymaštěných plechách v rozehřáté troubě 200 -220°C (buchty, koláče …), smažením ve větším množství tuku (vdolky, koblihy) nebo smažením na vymaštěném lívanečníku. Kynuté knedlíky s povidly - kulaté, povidly naplněné knedlíky vaříme v mírně osolené vodě. Podáváme posypané směsí moučkového cukru, skořice a přelité rozehřátým máslem. Domácí tlačené koláče - nakynuté kuličky roztlačíme, okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem, stlačený střed naplníme náplní, posypeme drobením a pečeme v rozehřáté troubě do zlatova. Po upečení můžeme koláče horké potřít rozpuštěným máslem. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem – ručně vytvarujeme prameny, nakrájíme kousky – buchtičky, které skládáme vedle sebe do vymaštěného pekáče a pečeme v troubě do zlatova. Podáváme přelité horkým vanilkovým krémem. Domácí buchty plněné - menší buchty na­plněné náplní, pečené ve vymaštěném pekáči v rozehřáté troubě dozlatova. Upečené buchty posypeme moučkovým cukrem. Koblihy - kynuté těsto, které je nadlehčené vyšlehaným tukem s cukrem a žloutky a ochucené rumem, (rum zabraňuje nasávání tuku do těsta během smažení), vyválíme na silný plát, naznačíme na těstě kolečka a polovinu koleček vypícháme. Doprostřed vložíme rozmíchaný džem a přikryjeme vypíchnutým kolečkem těsta. Okraje přitlačíme a formou vypichujeme koblihy, které necháme na desce nakynout. Pak je smažíme po obou stranách dozlatova. Hotové sypeme moučkovým cukrem. Náplně do těst Náplně do těst Připravujeme z marmelád, povidel, tvarohu, máku, ořechů. Dochucujeme přísadami: cukrem, citronovou kůrou, rozinkami, rumem. Tvarohová náplň: prolisovaný tvaroh + vejce, cukr, citronová kůra. Maková náplň: mletý mák nasypeme do vařícího mléka, vaříme, mícháme. Po zhoustnutí přidáme cukr, strouhaný perník, citronovou kůru, spařené rozinky. Společně povaříme, necháme vychladnout a plníme do těst.