- materiály pro žáky
- třída 1.K
- TEK (1.K)
- 60.-61 Pokrmy z rýže, těstovin, zeleniny a hub
60.-61 Pokrmy z rýže, těstovin, zeleniny a hub
Pokrmy z těstovin
Pokrmy z těstovin:
Podle chuti dělíme na slané a sladké
Např: Houbové flíčky zapečené
Nudle s mákem
Bezmasé pokrmy z luštěnin
Luštěniny mají v naší výživě význam z důvodu obsahu rostlinných bílkovin. Na jejich výrobu zpracováváme hrách, čočku, fazole a v poslední době i sóju. Pokrmy z luštěnin doplňujeme živočišnými bílkovinami z vajec a sýrů. Podáváme k nim saláty z kysaného zelí, okurky, nakládanou zeleninu nebo houby, doplníme tak vitamín C a zlepšíme stravitelnost. Luštěniny před vařením namáčíme, pokrmy vaříme ve větších nádobách, protože během vaření nabývají na objemu, vaříme je bez soli, dochucujeme až po uvaření, výjimku tvoří pokrmy ze sóji.
Pokrmy z čočky: - studený čočkový salát - čočka na kyselo
Pokrmy z fazolí: - fazolový salát - fazole po bretaňsku
Pokrmy z hrachu: - svarba (hrách + kroupy) - šoulet (hrách + kroupy) - hrachová kaše
Pokrmy ze zeleniny
Pokrmy ze zeleniny
Vařené
zeleninu očistíme, zbavíme nežádoucích částí a dáváme vařit do osolené vody (většinou), vaření má být co nejkratší, snažíme se zachovat vzhled a vlastnosti suroviny, blanšírování nám pomáhá udržet barvu, u některých druhů nám barvu upraví přidání kyseliny, vývar z vaření je vhodný základ pro přípravu polévek.
Vařený chřest, květák, brokolice, atd. - můžeme podávat s teplými nebo studenými omáčkami - kari, holandskou, atd., jako přílohu používáme vařené brambory
Zapékané
většinou zeleninu předem tepelně upravíme (např. vaříme), můžeme ale použít i syrovou (jemné, tepelně rychle upravitelné druhy), poté vrstvíme společně s ostatními surovinami do předem máslem vymazaných misek, přelijeme omáčkou MORNAY, můžeme rovněž pouze přelít vejci a posypat sýrem, zapékáme, podáváme většinou s vařenými bramborami, případně s pečivem.
Smažené
zeleninu většinou předem uvaříme ve slané vodě, vychladíme, naporcujeme a obalujeme v těstíčku nebo trojobalu.
Smažený květák, celer, cuketa, lilek, cibule, atd.
Můžeme používat rovněž směs nasekané nebo nastrouhané zeleniny, poté ji většinou orestujeme, dochutíme, zahustíme a doplníme ostatními surovinami, tvarujeme placičky, obalujeme a smažíme.
Zeleninové karbanátky, kapustové karbanátky, atd.
Dušená zelenina
upravujeme většinou zeleninu předem uvařenou, nakrájíme a dáme dusit na orestovanou cibulku, dochutíme, většinou vklepneme vejce
a necháme srazit, podáváme s vařenými brambory nebo pečivem.
Lečo s vejci
Květák (kedlubna, cuketa) jako mozeček
Plněná zelenina
zeleninu očistíme, zbavíme nevhodných částí, některé druhy předem uvaříme v osolené vodě, plníme masovými, houbovými nebo sójovými náplněmi.
Pokrmy z hub
Bezmasé pokrmy z hub
Nejčastěji používáme houby syrové, sušené nebo konzervované jsou používány jako součást salátů nebo polévek.
Druhy úprav pokrmů z hub: - dušením (houbový guláš) -
zapékáním (houbový kuba)
pečení na pánvi (růžovky nebo bedly na kmínu) -
smažení (houbové řízky, smažené žampióny)