- materiály pro žáky
- třída 1.K
- TEK (1.K)
- 58.-59 Pokrmy z brambor, luštěnin a obilovin
58.-59 Pokrmy z brambor, luštěnin a obilovin
Bezmasé pokrmy - význam, podávání
rozmanitostí a pestrostí obohacují jídelní lístek
kalorická hodnota závisí hlavně na způsobu tepelné úpravy
na tepelné úpravě závisí i stravitelnost
snižují spotřebu masa
mají vysokou biologickou hodnotu
Druhy podle základní suroviny:
ze zeleniny
z brambor
z hub
z luštěnin
z vajec
z obilovin
z rýže
moučné
Pokrmy z brambor
Pokrmy z brambor připravujeme buď z předem tepelně upravených nebo ze syrových případně z bramborového těsta, ve všech případech je můžeme doplňovat dalšími surovinami a připravujeme různými tepelnými způsoby.
Vařením
plněné bramborové knedlíky - připravujeme je z těsta z vařených brambor, můžeme plnit například slaninou, uzeninou, ovocem, doplňujeme máslem, mákem.
brynzové halušky - připravujeme je z těsta ze syrových brambor, to protlačujeme přes síto s velkými otvory do osolené vařící vody, při podávání sypeme brynzou a přeléváme rozškvařenou slaninou
Dušením
bramborový guláš – cibulový základ se slaninou, mletou paprikou a kmínem, zalijeme vývarem. Do základu vložíme na kostky nakrájené brambory, osolíme, opepříme a zvolna dusíme do poloměkka. Guláš zahustíme světlou jíškou, dochutíme, solí, třeným česnekem a dovaříme.
Pečením
bramborák (někdy se uvádí jako smažení) - strouhané syrové brambory, vejce, mouka hladká, sůl, česnek, majoránka,
francouzské brambory (zapékané brambory se salámem) - připravujeme z vařených brambor
okrmy ze sóji
Pokrmy ze sóji:
Sója je všestranně užitečná rostlina, je velkým zdrojem bílkovin. Tzv. sójové maso po krátkém marinování ve vodě nebo vývaru s ním pracujeme jako s klasickým masem.
Pokrmy z rýže a obilovin
Bezmasé pokrmy z obilovin
Na přípravu bezmasých pokrmů používáme hrubou mouku, kroupy a krupky, jáhly, pohanku a ovesné nebo pšeničné vločky.
– hrubá mouka – domácí nebo průmyslově vyrobené těstoviny ve formě nudlí, lasagní, raviol, špaget, doplněné zeleninou, sýrem s různými omáčkami.
– kroupy a krupky – často se z nich připravují pokrmy staročeské kuchyně, např. vánoční kuba. V běžné české kuchyni jen minimálně, více v kuchyních přírodní výživy.
– pohanka, jáhly a vločky – převážně ve formě kaší s doplňky ovoce, medu, skořice aj.
Bezmasé pokrmy z rýže
Slané pokrmy z rýže: - rizota s různými doplňky zeleniny, hub s přidáním natí sypané sýrem.
Sladké pokrmy z rýže: - rýžová kaše s různými druhy posypu – slaného, nejčastěji sladkého - rýžová kaše je základem pro přípravu rýžového nákypu, liší se pouze přidáním žloutků s tukem a bílkového sněhu do kaše. Takto připravené těsto se vrství do nádoby na zapékání a doplňuje se ovocem, rozinkami, hotové můžeme polévat čokoládou, karamelem, sirupem.