- materiály pro žáky
- třída 1.K
- TEK (1.K)
- 55.-56 Přílohy ze zeleniny a jednoduché saláty
55.-56 Přílohy ze zeleniny a jednoduché saláty
Přílohy ze zeleniny
Přílohy ze zeleniny
Obsahují vitamíny, nerostné látky, vlákninu. Zeleninové přílohy vaříme, dusíme, zaděláváme, grilujeme.
Dušená míchaná zelenina
Dušený špenát
Dušená kapusta na slanině
Hlávkové zelí
ednoduché saláty - význam, podávání
Jednoduché saláty
Ve výživě člověka jsou významné pro vysoký obsah vitamínů a minerálních látek.
Podle způsobu přípravy je dělíme na saláty ze syrové, nebo tepelně upravené zeleniny.
Základní chuťovou složkou jednoduchých salátů je marináda nebo dresink, kterými se připravovaný salát přelije nebo se s nimi promíchá. Marinády a dresinky mají výraznou chuť. Hmotnost jedné porce salátu je 120-200g.
Zálivky a dresinky
Marinády (zálivky)
Připravujeme především z octa, vína, oleje, cibule, majonézy, smetany, koření
Marináda musí být výrazná, přidáním do salátu se chuť mírně utlumí
Saláty spojujeme (vážeme) marinádou vaječnou, jogurtovou.
Základní marináda: za stálého promíchávání přidáme do studené vody ocet, olej, sůl, cukr, a mletý pepř
Hořčicová marináda: do smetany vmícháme sůl, mletý pepř a okyselíme citronovou šťávou.
Dresinky
Základní surovinou je olej, ocet, koření, hořčice, sůl
Dresink je zálivka hustší konzistence než marináda
Používáme k dochucení masových, rybích, ovocných, zeleninových a kombinovaných salátů
Základní dresinky je francouzský – hořčici zašleháme do malého množství oleje s octem, přidáme sůl, pepř, důkladně promícháme a používáme jako základní surovinu k přípravě složitých dresinků.
Saláty jednodruhové a vícedruhové
Saláty připravujeme ze syrové a předvařené zeleniny, ovoce a z tepelně upraveného
masa.
Kromě použitých surovin je rozdělujeme na jednoduché (jednodruhové), složité
(vícedruhové) nebo vytvořené do kompozice (skládané).
Mohou se podávat i samostatně jako pokrm, koktejl (popř. jako příloha).
Složité saláty připravujeme z nejjakostnějších brambor, luštěnin, vajec, sýrů, masa, zeleniny,
ovoce. Suroviny krájíme na pravidelné malé kousky nebo strouháme. Jsou převážně
vázány majonézou nebo zálivkou. Suroviny kombinujeme tak, aby se vzájemně doplňovaly
chutí a barvou. Saláty, které vážeme majonézou, můžeme odlehčit bílým jogurtem, zakysanou
smetanou, šlehačkou. Saláty děláme hustší, protože časem řídnou.
Ochucujeme je octem, citrónovou šťávou, vínem, solí, pepřem, cukrem, česnekem, hořčicí,
koňakem, kečupem, worcesterem, apod.
Jednoduché saláty se připravují z jedné suroviny, podle níž nesou název, ochucujeme marinádou.
Saláty ze syrové zeleniny
Téma: Saláty ze syrové zeleniny
Připravují se z kvalitních jakostních surovin, zachovávají si svoji biologickou hodnotu, dodržování hygienických pravidel při přípravě.
Příklady:
Hlávkový salát – základní marinádu (olej, ocet, sůl, cukr, voda) doplňujeme rozškvařenou slaninou, smetanou, jogurtem
Okurkový salát – oloupaná, nastrouhaná okurka se základní marinádou a přidáním pepře
Rajčatový salát – rajčata krájená na plátky se základní marinádou
Saláty z vařené zeleniny
Připravují se ze zeleniny, předem tepelně upravené.
Celerový salát – uvařený vychladlý celer ochutíme základní marinádou
Salát z fazolových lusků – vařené, vychladlé fazolky ochutíme základní marinádou